Bifobia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një ilustrim i shembujve të stigmës së ndryshme ndaj biseksualëve

Bifobia është një term që krijohet duke përdorur parashtesën "bi-", e cila vjen nga latine dhe do të thotë "dy, dyfish", dhe rrënja "-phobia", e cila vjen nga greqishtja dhe do të thotë "frikë". Ky term krijohet në mënyrë analoge me fjalën homofobi. Bifobia është një formë e intolerancës dhe diskriminimit ndaj personave LGBT dhe bashkë me transfobinë dhe homofobinë, përbën një familje termash që përdoren për të përshkruar sjelljet negative ndaj këtyre komuniteteve. Përshkrimi mbiemëror bifobik përdoret për të përshkruar gjëra ose cilësi të lidhura me bifobinë, ndërsa emri më pak i zakonshëm bifobi përdoret për të identifikuar njerëzit që dyshohet se shfaqin këtë lloj sjelljeje.  

Urrejtja e grave biseksuale, duke qenë një formë paragjykimi në kryqëzimin e bifobisë dhe mizogjinisë, quhet bimisogjini [1] [2] [3] [4] ose më rrallë biseksizëm. [5] [6] Kjo është një formë gjinore e bifobisë që është përgjegjëse për ndërsektorialitetin në diskutimet mbi fanatizmin.

Etimologjia dhe përdorimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi bifobi u prezantua për herë të parë [7] [8] në vitin 1992 nga studiuesja, Kathlin Benet, për të nënkuptuar "paragjykim kundër biseksualitetit" dhe "denigrim i biseksualitetit si një zgjedhje jete". [9] Më pas është përkufizuar si "çdo portretizim ose diskurs që denigron apo kritikon burrat ose gratë vetëm për shkak të përkatësisë së tyre në këtë identitet socio-seksual [biseksual] ose duke u refuzuar atyre të drejtën për ta kërkuar atë". [10]

Bifobia nuk duhet të jetë një fobi siç përcaktohet në psikologjinë klinike (d.m.th., një çrregullim ankthi). Kuptimi dhe përdorimi i tij zakonisht janë paralel me ato të ksenofobisë.

Format[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bifobia mund të shtyjë njerëzit të mohojnë se biseksualiteti është i vërtetë, duke pretenduar se ata që identifikohen si biseksual nuk janë vërtet të tillë ose se ky fenomen është shumë më pak i zakonshëm sesa ata që e pretendojnë të jenë bisekualë. Një formë e këtij mohimi bazohet në pikëpamjen heteroseksiste, duke pretenduar se heteroseksualiteti është i vetmi orientim seksual i vërtetë ose natyror. Prandaj, çdo gjë që devijon nga kjo konsiderohet një patologji psikologjike ose një shembull i sjelljes antisociale.

Flamuri i lesbikeve me buzëkuq u prezantua në vitin 2010 nga Natali Mekrej; ky është një version me simbolin e puthjes të ndryshuar.

Flamuri i lesbikeve me buzëkuq u prezantua në vitin 2010 nga Natali Mekrej, por nuk është miratuar gjerësisht; [11] disa lesbike janë kundër tij, sepse blogu i Mekrejit kishte komente bifobike (raciste dhe transfobike ) sepse nuk përfshin lesbiket "butch". [12]

Ndërkohë që popullata e përgjithshme biseksuale përballet me bifobinë, kjo shtypje rëndohet edhe nga faktorë të tjerë si raca. Në një studim të kryer nga Gredi L. Garner i Riu i titulluar Menaxhimi i Heteroseksizmit dhe Bifobisë: Një Perspektivë e Zbuluar Biseksuale e Mashkullit të Zi, autori interviston 14 burra biseksualë me ngjyrë të vetëidentifikuar për të ekzaminuar se si ata përballen me heteroseksizmin dhe bifobinë në mënyrë që të formulojnë strategji përballimi. Të dhënat nga intervistat zbuluan se 33% e pjesëmarrësve raportuan përvoja të heteroseksizmit dhe bifobisë, ndërsa 67% jo. Ai shpjegon se përbrendësimi i mesazheve, reagimeve dhe qëndrimeve negative sociokulturore mund të jetë tepër shqetësues, pasi meshkujt biseksualë të zinj u përpoqën të përkthenin ose transformonin këto përvoja negative në ato pozitive që mbështesin identitetin biseksual. [13]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Festival, Leeds LGBT+ Literature (2021-09-23). "Bimisogyny and What it Means". mysite (në anglisht). Marrë më 2022-12-28.
 2. ^ Pallotta-Chiarolli, Maria (2016-03-08). Women in Relationships with Bisexual Men: Bi Men By Women (në anglisht). Rowman & Littlefield. ISBN 978-0-7391-3459-7.
 3. ^ Flood, Michael; Howson, Richard (2015-06-18). Engaging Men in Building Gender Equality (në anglisht). Cambridge Scholars Publishing. ISBN 978-1-4438-7895-1.
 4. ^ McAllum, Mary-Anne (2014-01-01). ""Bisexuality Is Just Semantics…": Young Bisexual Women's Experiences in New Zealand Secondary Schools". Journal of Bisexuality (në anglisht). 14 (1): 75–93. doi:10.1080/15299716.2014.872467. ISSN 1529-9716.
 5. ^ Weiss, Jillian T. (2004-01-15). "GL vs. BT: The Archaeology of Biphobia and Transphobia within the U.S. Gay and Lesbian Community". Journal of Bisexuality (në anglisht). Rochester, NY. SSRN 1649428.
 6. ^ Sung, Mi Ra (2014-12-01). "Stress and Resilience: The Negative and Positive Aspects of Being an Asian American Lesbian or Bisexual Woman". Doctoral Dissertations (në anglisht).
 7. ^ Monro, Surya (2015). Bisexuality: Identities, Politics, and Theories (në anglisht). Basingstoke: Palgrave Macmillan. fq. 23. ISBN 9781137007308.
 8. ^ Greenesmith, Heron (25 prill 2018). "We Know Biphobia Is Harmful. But Do We Know What's Behind It?". Rewire.News (në anglisht). Marrë më 22 tetor 2019.
 9. ^ Weise, Elizabeth Reba (1992). Closer to Home: Bisexuality and Feminism (në anglisht). Seattle: Seal Press. fq. 207. ISBN 1-878067-17-6.
 10. ^ Welzer-Lang, Daniel (11 tetor 2008). "Speaking Out Loud About Bisexuality: Biphobia in the Gay and Lesbian Community". Journal of Bisexuality (në anglisht). 8 (1–2): 82. doi:10.1080/15299710802142259.
 11. ^ Bendix, Trish (8 shtator 2015). "Why don't lesbians have a pride flag of our own?". AfterEllen (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 9 shtator 2015. Marrë më 8 qershor 2019.
 12. ^ Brabaw, Kasandra. "A Complete Guide To All The LGBTQ+ Flags & What They Mean". www.refinery29.com (në anglisht).
 13. ^ Garner, Grady L. (2011-09-02). Managing Heterosexism and Biphobia: A Revealing Black Bisexual Male Perspective (në anglisht). ISBN 9781243513434.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Garber, Marjorie (1995). Biseksualiteti dhe erotizmi i jetës së përditshme, f.20–21, 28, 39.
 • Fraser, M., Identity Without Selfhood: Simone de Beauvoir dhe biseksualiteti, Kembrixh dhe Nju Jork: Cambridge University Press 1999. fq.124–140.
 • Gardhtarët? Dyshimet ende ndjekin ndarjen bi/homo – artikull në Xtra, faqja e lajmeve Gay & Lesbike, 2006