Bimët kacavjerrese

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Bimet kacavjerrese)
Jump to navigation Jump to search


Mund të jenë si barishtorë dhe drunore ; kanë kërcell shumë të dobët për ti mbështetur dhe duhet të mbërthehen pas një mbështeteshe që mund të jetë një bimë tjetër, një shkëmb, një mur, etj. Nuk janë parazitare, por disa si për shembull urthi duke i qëndruar shumë afër bimës ku mbështetet mund ta shkatërroje.

Mënyrat sesi bimët kapen pas mbështetjes janë te ndryshme : ne rastin e urthit janë rrënjët ato që kapen pas mbështetjes. Mund të jenë adhe vete kërcejtë ato që kapen pas mbështetjes si në rastin e fasules dhe sumbullares, ose këtë mund ta bëjnë rrënjë të transformuara sic ndodh me rrushin, ose gjethe te transformuara sic ndodh me bizelen.