Bizelja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bizele
Bizelet ndodhen brenda bishtajës
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Pa klasifikuar:
Pa klasifikuar:
Pa klasifikuar:
Rendi:
Familja:
Nënfamilja:
Fisi:
Gjinia:
Lloji:
P. sativum
Emri binomial
Pisum sativum

Bizelja është më së shpeshti fara e vogël sferike ose farëza e pod frutave Pisum sativum. Do pod përmban disa bizele, të cilat mund të jenë jeshile ose të verdha. Botanikisht, bishtajat e bizeleve janë fruta, pasi ato përmbajnë fara dhe zhvillohen nga vezori i një lule (bizele). Emri përdoret gjithashtu për të përshkruar farat e tjera të ngrënshme nga Fabaceae si bizele pëllumbash (Cajanus cajan), lopë (Vigna unguiculata) dhe farat nga disa specie të Lathyrus.P. sativum është një bimë vjetore, me një cikël jetësor prej një viti. Isshtë një kulturë e sezonit të freskët, e rritur në shumë pjesë të botës; mbjellja mund të bëhet nga dimri në fillim të verës në varësi të vendndodhjes. Pea mesatare peshon midis 0,1 dhe 0,36 gram. Bizelet e papjekura (dhe në bizele dëbore gjithashtu pod e tenderit) përdoren si një perime, e freskët, e ngrirë ose e konservuar; varietetet e specieve që zakonisht quhen bizele fushash janë rritur për të prodhuar bizele të thata si bizele të copëtuara nga një pod i pjekur. Këto janë baza e qullave të bizeles dhe supës me bizele, elemente të kuzhinës mesjetare; në Evropë, konsumimi i bizeleve të freskëta të papjekur ishte një risi e kuzhinës së hershme moderne.

Bizelja e egër është e kufizuar në pellgun e Mesdheut dhe Lindjen e Afërt. Gjetjet më të hershme arkeologjike të bizeleve datojnë nga epoka e vonë e neolitit të Greqisë, Sirisë, Turqisë dhe Jordanit. Në Egjipt, gjetjet e hershme datojnë nga shek. 4800–4400 para Krishtit në zonën e deltës së Nilit dhe nga shek. 3800–3600 pes në Egjiptin e Epërm. Bizeli ishte gjithashtu i pranishëm në Xhorxhia në mijëvjecarin e 5-të para Krishtit. Më larg në lindje, gjetjet janë më të reja. Bizelet ishin të pranishme në Afganistan c. 2000 para Krishtit; në qytetërimin Harappan rreth Pakistanit të ditëve moderne dhe Indisë perëndimore dhe veri-perëndimore në 2250-1750 para Krishtit. Në gjysmën e dytë të mijëvjeçarit të dytë para Krishtit, kjo kulturë bishtajore shfaqet në Pellgun e Ganges dhe Indinë jugore.

Pisum sativum

Bizelja është një bimë barishtore që mbillet, e cila përdoret për tu ushqyer duke e bërë gjellë, etj.