Jump to content

Bing Maps

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bing Maps (më parë Live Search Maps, Windows Live Maps, Windows Live Local dhe MSN Virtual Earth) është një shërbim hartash në internet i ofruar si pjesë e paketës së motorëve të kërkimit BingMikrosoft dhe i mundësuar nga kuadri i Platformës së Hartave Bing, i cili gjithashtu mbështet Bing Maps për API-të e Ndërmarrjeve dhe API-të e Hartave Azure. Që nga viti 2020, të dhënat e hartës sigurohen nga TomTom, nga OpenStreetMap dhe nga të tjerë.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bing Maps u lançua fillimisht si MSN Virtual Earth, e cila u lëshua për testim beta më 24 korrik 2005. Ishte një vazhdimësi e teknologjive të mëparshme të Mikrosoft si Mikrosoft MapPoint dhe TerraServer. Karakteristika e tij origjinale dalluese ishin imazhet ajrore. Versionit origjinal i mungonin shumë nga veçoritë e tij dalluese, duke përfshirë pamjen nga lart dhe hartat 3D, dhe funksionaliteti i koleksioneve ishte i kufizuar në një "Scratchpad" të vetëm pikash interesi.

Në dhjetor 2005, Virtual Earth u zëvendësua nga Windows Live Local, duke shfaqur përmirësime, teknologji nga Pictometry International dhe u integrua me indeksin Local Search në Windows Live Search. Më 6 nëntor 2006, Mikrosoft shtoi aftësinë për të parë hartat në 3D duke përdorur një kontroll të menaxhuar .NET dhe ndërfaqet e menaxhuara në Direct3D. Mikrosoft më pas iu referua këtij produkti zyrtarisht si "Live Search Maps", duke e integruar atë si pjesë të shërbimeve të tij Live Search.