Biosinteza e proteinave

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Translatimi -Etapa e fundit e aktivitetit gjenetik të ADN-së është procesi i biosintezës së proteinave që në aspektin gjenetik quhet Translatim (Translatim-Përkthim).

Diagrami që tregon procesin e translatimit
Diagrami që tregon përkthimin e ARNi dhe sintezën e proteinave nga një ribozom

Biosinteza e proteinave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Konkretisht ADN-ja në bërthamë me procesin e transkriptimit krijon të tri tipet e ARN-së(ARNi, ARNt, ARNr) të cilat nuk kanë ndonjë rol në bërthamë dhe si të tilla ato lëvizin në drejtim të citoplazmës. Së pari ARNr(ARN ribozomale) lidhet me proteinat e citoplazmës dhe kështu krijohet një organele qelizore që quhet Ribozom ose fabrika për prodhimin e proteinave. Posa krijohet ribozomi, për membranën e tij lidhet ARNi(ARN informative) me kodonin e parë. Në të njëjtën kohë me këtë në ribozom futen edhe dy ARNt(ARNt1 dhe ARNt2).Më tutje ARNt1 e deshifron kodonin e parë, që mundëson një lidhje peptidike në mes të dy aminoacideve, pastaj ARNt1 del nga ribozomi, futet ARNt3 ndërsa ARNi rrëshqet për një kodon më poshtë. Tani t-ARNt2 e deshifron edhe kodonin e dytë duke mundësuar edhe një lidhje peptidike, pastaj del nga ribozomi dhe ARNi, rrëshqet edhe për një kodon më poshtë pastaj në ribozom futet ARNt4. ARNt3 e deshifron kodonin e tretë, e mundëson edhe një lidhje peptidike dhe keshtu procesi vazhdon derisa në tërësi të lexohet ARNi ose deri atëherë kur na paraqitet një kodon i palexuar, atëherë ndërpritet biosinteza e proteinave, shpërbëhet ribozomi dhe proteina e krijuar shërben si enzim hormonal apo proteinë ndërtuese e qelizës.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

[1] [2]

  1. ^ http://www.proteinsynthesis.org/what-is-protein-synthesis/. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh |title= (Ndihmë!)
  2. ^ https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/protein-biosynthesis. |first1= i mungong |last1= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh |title= (Ndihmë!)