Jump to content

Bjellorusët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bjellorusët janë një grup etnik sllav lindor me origjinë nga Bjellorusia. Më shumë se 9 milionë njerëz shpallin përkatësinë etnike bjelloruse në mbarë botën. Gati 7.99 milionë bjellorusë banojnë në Bjellorusi, me Shtetet e Bashkuara dhe Rusinë që janë shtëpia e më shumë se gjysmë milioni bjellorusëve secila.

Emri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë epokës sovjetike, bjellorusët u referuan si bjellorusë (nga Bjellorusia, rrjedh nga "Белоруссия" në rusisht). Më parë, ata zakonisht njiheshin si rusët e bardhë ose rutenët e bardhë (nga Rusia e Bardhë ose Rutenia e Bardhë, bazuar në "Белая Русь"). Pas pavarësisë së Bjellorusisë në 1991, ata u bënë të njohur si bjellorusë (nga Bjellorusia, rrjedh nga "Беларусь").

Shpërndarja gjeografike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bjellorusët janë një grup etnik sllav lindor, të cilët përbëjnë shumicën e popullsisë së Bjellorusisë. Popullatat e pakicave bjelloruse jetojnë në vendet fqinje me Bjellorusinë: në Ukrainë, në Poloni (veçanërisht në Voivodeship-in Podlaskie), në Federatën Ruse dhe në Lituani. Në fillim të shekullit të 20-të, bjellorusët përbënin një pakicë në rajonet përreth qytetit të Smolenskut në Rusi.

Gjuhët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dy gjuhët zyrtare në Bjellorusi janë bjellorusishtja dhe rusishtja. Gjuha ruse iu shtua kushtetutës pas referendumit të Bjellorusisë në vitin 1995, së bashku me rivendosjen e flamurit të ridizenjuar, e stemës dhe të himnit të RSSB-së në vend të atij kombëtar. Asambleja Parlamentare e OSBE-së deklaroi se referendumi ka shkelur standardet ndërkombëtare. Anëtarët e opozitës pretenduan se organizimi i referendumit përfshinte disa shkelje të rënda të legjislacionit, përfshirë kushtetutën.