Jump to content

Bllokimi i adresës IP

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pamja e ekranit të një mesazhi të bllokut IP në Wikipedia (në këtë rast, duke e penguar përdoruesin të modifikojë).

Bllokimi i adresës IP, ose ndalimi i IP-së, është një konfigurim i një shërbimi rrjeti që bllokon kërkesat nga hostet me adresa IP të caktuara. Bllokimi i adresës IP përdoret zakonisht për të mbrojtur kundër sulmeve të forcës brutale dhe për të parandaluar hyrjen nga një adresë përçarëse. Bllokimi i adresës IP mund të përdoret për të kufizuar hyrjen në ose nga një zonë e caktuar gjeografike, për shembull, përndarja e përmbajtjes në një rajon të caktuar nëpërmjet përdorimit të vendndodhjes dhe bllokimit të Internetit.

Bllokimi i adresës IP është i mundur në shumë sisteme duke përdorur një skedar host. Sistemet operative të ngjashme me Unix zakonisht zbatojnë bllokimin e adresave IP duke përdorur një mbështjellës TCP .

Server 'Proxy'[1] dhe metoda të tjera mund të përdoren për të anashkaluar bllokimin e trafikut nga adresat IP. Megjithatë, ekzistojnë strategji anti-proxy, të tilla si rinovimi i qirasë së DHCP.

Si punon[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Çdo pajisjeje të lidhur në internet i është caktuar një adresë IP unike, e cila nevojitet për të mundësuar komunikimin e pajisjeve me njëra-tjetrën. Me software-in e duhur në website-in pritës, adresa IP e vizitorëve në sajt mund të regjistrohet dhe mund të përdoret gjithashtu për të përcaktuar vendndodhjen gjeografike të vizitorit. [2] [3]

Regjistrimi i adresës IP mund, për shembull, të monitorojë nëse një person e ka vizituar website më parë, për shembull për të votuar më shumë se një herë, si dhe për të monitoruar modelin e shikimit të tyre, për sa kohë që ka kryer ndonjë aktivitet në sajt (dhe ka vendosur një limiti i kohës), përveç gjërave të tjera.

Njohja e vendndodhjes gjeografike të vizitorit tregon, përveç të tjerash, edhe vendin e vizitorit. Në disa raste, kërkesat ose përgjigjet ndaj një vendi të caktuar do të bllokoheshin plotësisht. Gjeo-bllokimi është përdorur, për shembull, për të bllokuar shfaqjet në vende të caktuara. Të tilla si censura e shfaqjeve që konsiderohen të papërshtatshme veçanërisht të shpeshta në vende të tilla si Kina . [4] [5]

Përdoruesit e internetit mund të anashkalojnë gjeo-bllokimin dhe censurën dhe të mbrojnë identitetin personal dhe vendndodhjen për të qëndruar anonim në internet duke përdorur një lidhje VPN (Rrjeti privat virtual/RPV).[4]

Në një faqe interneti, një bllok adresash IP mund të parandalojë hyrjen e një adrese përçarëse, megjithëse fillimisht mund të përdoret një paralajmërim dhe/ose bllok llogarie. Shpërndarja dinamike e adresave IP nga ISP (ofruesi i shërbimit të Internetit) të mund të komplikojë bllokimin e adresave IP hyrëse, duke e bërë të vështirë bllokimin e një përdoruesi specifik pa bllokuar shumë adresa IP (blloqe të gamës së adresave IP), duke krijuar kështu dëme kolaterale. [6]

Zbatimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sistemet operative të ngjashme me Unix zakonisht zbatojnë bllokimin e adresave IP duke përdorur një mbështjellës TCP (Protokolli i Kontrollit të Transmisionit/PKT), të konfiguruar nga skedarët e kontrollit të aksesit të hostit /etc/hosts.deny dhe /etc/hosts.allow.

Si kompanitë ashtu edhe shkollat që ofrojnë qasje në distancë të përdoruesve përdorin programe Linux si DenyHosts ose Fail2ban për mbrojtje nga aksesi i paautorizuar duke lejuar "remote access". Kjo është gjithashtu e dobishme për lejimin e qasjes në distancë në kompjuter. Përdoret gjithashtu për censurën e internetit .

Bllokimi i adresës IP është i mundur në shumë sisteme duke përdorur një skedar host, i cili është një skedar teksti i thjeshtë që përmban emrat e hosteve dhe adresat IP. Skedarët e hosteve përdoren nga shumë sisteme operative, duke përfshirë Microsoft Windows, Linux, Android dhe OS X.

Anashkalimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një letër nga Shërbimi Federal i Sigurisë Ruse (FSB) në lidhje me bllokimin e IP të ProtonMail  ]

Proxy servers dhe metoda të tjera mund të përdoren për të anashkaluar bllokimin e trafikut nga adresat IP. [7] Megjithatë, ekzistojnë strategji anti-proxy. Gradat e internetit të kategorisë së konsumatorit ndonjëherë mund të marrin një adresë të re IP publike sipas kërkesës nga ofruesi i shërbimit të internetit duke përdorur rinovimin e qirasë së DHCP (Protokolli i konfigurimit dinamik të hostit) për të anashkaluar blloqet individuale të adresave IP, por kjo mund të kundërshtohet duke bllokuar gamën e adresave IP nga e cila është ofruesi i shërbimit të internetit. caktimi i adresave të reja IP, që zakonisht është një prefiks i përbashkët i adresës IP. Megjithatë, kjo mund të ndikojë tek përdoruesit e vërtetë nga i njëjti ofrues i shërbimit të internetit që kanë adresa IP në të njëjtin gamë, gjë që krijon pa dashje një sulm të mohimit të shërbimit .

Në një vendim të gjykatës së Shteteve të Bashkuara të vitit 2013 në çështjen Craigslist kundër 3Taps, gjykatësi federal i SHBA Çarels R. Brejer u shpreh se anashkalimi i një blloku adresash për të hyrë në një faqe interneti është një shkelje e Aktit të Mashtrimit dhe Abuzimit Kompjuterik (CFAA) për "qasje të paautorizuar", dënohet me dëmshpërblim civil.

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Blloko (Internet)
  • Softuer për kontrollin e përmbajtjes

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Proxy server". Wikipedia (në anglisht). 2022-02-23.
  2. ^ "What is an IP address?". HowStuffWorks (në anglisht). 2001-01-12. Marrë më 2019-12-13.
  3. ^ "How cookies track you around the web & how to stop them". Privacy.net (në anglisht). 2018-02-24. Marrë më 2019-12-13.
  4. ^ a b "What Is Geo-Blocking and How to Bypass It". What Is Geo-Blocking and How to Bypass It (në anglisht). Marrë më 2021-10-12.
  5. ^ "Media Censorship in China". Council on Foreign Relations (në anglisht). Marrë më 2021-10-12.
  6. ^ Groome, Patrick. "[Community] The Trouble with IP Bans". blog.vanillaforums.com (në anglishte amerikane). Arkivuar nga origjinali më 27 nëntor 2021. Marrë më 2021-10-12.
  7. ^ "How to: Circumvent Online Censorship". ssd.eff.org. Arkivuar nga origjinali më 2018-12-23. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Media related to IP address blocking at Wikimedia Commons