Jump to content

Bloemfontein

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Bloemfontein
Qytet
Stacioni hekurudhor
Stacioni hekurudhor
Popullsia
 • Gjithsej256.185
{{{postal_code_type}}}
9300
Faqja zyrtarehttp://www.bloemfontein.co.za/

Bloemfontein është kryqyteti juridik dhe një nga ti kryqytetet kombëtar të Afrikës Jugore. Bloemfontein është qyteti i gjashtë më i madh në Afrikën Jugore. Emri i qytetit në gjuhën sesote është Mangaung që do të thotë "qyteti i gepardëve".

Që nga viti 2011, Bloemfontein formoi pjesën e Komuna Metropolitane Mangaung, duke qenë më parë pjesë e Komunës Lokale Mangaung.

Bloemfontein ka klimë gjysmë të thatë, me verë tq nxehtë dhe dimër të ftohtë. Bora është e pazakonshëm, por në gusht të vitit 2006 ka pasur borë në qytet, pastaj ka ndodhur prapë në aeroport më 26 korrik 2007.

Bloemfontein ka shumë institucione të mësimit, prej parashkollës deri në Universitete dhe kolegje. Klasat mësohen në shkolla të ndryshme dhe gjuhë të ndryshme, disa shkolla mësojnë të gjithë klasat në dy gjuhë. Këto gjuhë janë zakonisht: Gjuha afrikane Gjuha angleze dhe Gjuha sesote.