BobSfungjeri Pantallon-Katrori (karakter)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
BobSfungjeri Pantallon-Katrori
Pamja e parë"Help Wanted" (1999)
Krijuar ngaStephen Hillenburg
Dubluar ngaTom Kenny
Portretizuar ngaEthan Slater (Broadway)
llojSea sponge
GjiniMale
ProfesionFry cook at the Krusty Krab

BobSfungjeri Pantallon-Katrori është personazhi i titullit dhe protagonist i serisë televizive të animuar me të njëjtin emër. Ai shprehet nga aktori dhe komediani Tom Kenny dhe së pari u shfaq në televizion në episodin pilot të serialit "Ndihmoni të Dëshironi" më 1 maj 1999.

SpongeBob u krijua dhe ideuar nga karikaturisti dhe edukatori Stephen Hillenburg, i cili filloi zhvillimin e shfaqjes menjëherë pas anulimit të Rocko's Modern Life në 1996. Hillenburg synonte të krijonte një seri për një sfungjer deti tepër optimist që jeton në një qytet nënujor. Hillenburg e krahasoi personalitetin e personazhit me Laurel dhe Hardy dhe Pee-wee Herman. Ndërsa tërhiqte personazhin, ai vendosi që një "shesh i pastruar" si një sfungjer kuzhine i përshtatet konceptit. Emri i personazhit rrjedh nga "Bob the Sponge", hosti i rripit komik të Hillenburgut Zona Intertidal që ai fillimisht tërhoqi në vitet 1980 ndërsa mësoi biologjinë detare për vizitorët e Institutit të Oqeanit. SpongeBob është një sfungjer naiv dhe budalla që punon si kuzhinier i skuqur në Krusty Krab.

Karakteri ka marrë përgjigje pozitive kritike nga kritikët e mediave dhe ka arritur popullaritet si me fëmijë ashtu edhe me të rritur, megjithëse ai është përfshirë në polemika publike. SpongeBob u shfaq në një video Fondacioni We Are Family duke promovuar tolerancën, e cila u kritikua nga James Dobson i Focus on Family për shkak të lidhjes së fondacionit me homoseksualitetin.