Jump to content

Borgjezia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Borgjezia është një klasë shoqërore, e barabartë me [[Klasa e mesme|klasën e mesme] ose të lartë të mesme. Ata dallohen nga proletariati dhe tradicionalisht kontrastohen me pasurinë e tyre[1] dhe kapitalin e tyre të madh kulturor dhe financiar. Ato nganjëherë ndahen në borgjezi të vogla (petite), të mesme (moyenne), të mëdha (grande), të sipërme (haute) dhe të lashta (ancienne) dhe të përcaktuara kolektivisht si "borgjezi".

Borgjezia në kuptimin e saj origjinal është e lidhur ngushtë me ekzistencën e qyteteve, të njohura si të tilla nga statutet e tyre urbane (p.sh. statutet komunale, privilegjet e qytetit, ligji gjerman i qytetit), kështu që nuk kishte asnjë borgjezi përveç qytetarisë së qyteteve. Fshatarët ruralë hynë nën një sistem tjetër ligjor.

filozofinë marksiste, borgjezia është klasa shoqërore që erdhi në zotërimin e mjeteve të prodhimit gjatë industrializimit modern dhe shqetësimet shoqërore të së cilës janë vlera e pronës dhe ruajtja e kapitalit për të siguruar vazhdimësinë e epërsisë së tyre ekonomike në shoqëri.[2]

  1. ^ "bourgeoisie Facts, information, pictures | Encyclopedia.com articles about bourgeoisie". encyclopedia.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2 tetor 2016. Marrë më 2016-09-28.
  2. ^ "Bourgeois Society" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 27 nëntor 1999. Marrë më 15 nëntor 2021.