Jump to content

Klasa shoqërore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fisnikët dhe shërbëtorët burmezë.

Një klasë shoqërore ose shtresë shoqërore është një grupim i njerëzve në një grup kategorish shoqërore hierarkike,[1] më të zakonshmet janë klasat e larta, të mesme dhe të ulëta. Anëtarësimi në një klasë shoqërore për shembull mund të varet nga arsimi, pasuria, profesioni, të ardhurat dhe përkatësia në një nënkulturë ose rrjet shoqëror të caktuar.[2]

“Klasa” është objekt analize për sociologë, politologë, antropologë dhe historianë socialë. Termi ka një gamë të gjerë kuptimesh ndonjëherë kontradiktore, dhe nuk ka konsensus të gjerë për një përkufizim të "klasës". Disa njerëz argumentojnë se për shkak të lëvizshmërisë shoqërore, kufijtë e klasave nuk ekzistojnë. Në gjuhën e zakonshme, termi "klasë shoqërore" është zakonisht sinonim i "klasës socio-ekonomike", i përcaktuar si "njerëz që kanë të njëjtin status social, ekonomik, kulturor, politik ose arsimor", p.sh., "klasa punëtore"; "një klasë profesionale në zhvillim". Megjithatë, akademikët e dallojnë klasën shoqërore nga statusi socio-ekonomik, duke përdorur të parën për t'iu referuar prejardhjes relativisht të qëndrueshme sociokulturore të dikujt dhe të dytën për t'iu referuar situatës aktuale shoqërore dhe ekonomike të dikujt, e cila rrjedhimisht është më e ndryshueshme me kalimin e kohës.[3]

Matjet e sakta të asaj që përcakton klasën shoqërore në shoqëri kanë ndryshuar me kalimin e kohës. Karl Marksi mendonte se "klasa" përkufizohej nga marrëdhënia e dikujt me mjetet e prodhimit (marrëdhëniet e tyre të prodhimit). Kuptimi i tij i klasave në shoqërinë moderne kapitaliste është se proletariati punon, por nuk zotëron mjetet e prodhimit, dhe borgjezia, ata që investojnë dhe jetojnë nga teprica e krijuar nga funksionimi i mjeteve të prodhimit nga proletariati, nuk punojnë fare. . Kjo bie ndesh me këndvështrimin e sociologut Max Weber, i cili argumentoi se "klasa" përcaktohet nga pozicioni ekonomik, në kontrast me "statusin social" ose "Qëndrimin" që përcaktohet nga prestigji shoqëror dhe jo thjesht nga marrëdhëniet e prodhimit. Termi "klasë" rrjedh etimologjikisht nga latinishtja classis, e cila përdorej nga regjistruesit për të kategorizuar qytetarët sipas pasurisë në mënyrë që të përcaktonin detyrimet e shërbimit ushtarak.[4]

Në fund të shekullit të 18-të, termi "klasë" filloi të zëvendësojë klasifikime të tilla si pronat, grada dhe urdhrat si mjetet kryesore të organizimit të shoqërisë në ndarje hierarkike. Kjo korrespondonte me një rënie të përgjithshme të rëndësisë që i atribuohet karakteristikave trashëgimore dhe rritjes së rëndësisë së pasurisë dhe të ardhurave si tregues të pozicionit në hierarkinë shoqërore.[5][6]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Grant, J. Andrew (2001). "class, definition of". përmbledhur nga Jones, R.J. Barry (red.). Routledge Encyclopedia of International Political Economy: Entries A–F. Taylor & Francis. fq. 161. ISBN 978-0-415-24350-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "The Class Structure in the U.S. | Boundless Sociology". courses.lumenlearning.com. Arkivuar nga origjinali më 28 shkurt 2021. Marrë më 2021-03-05. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Rubin, M.; Denson, N.; Kilpatrick, S.; Matthews, K.E.; Stehlik, T.; Zyngier, D. (2014). ""I am working-class": Subjective self-definition as a missing measure of social class and socioeconomic status in higher education research". Educational Researcher. 43 (4): 196–200. doi:10.3102/0013189X14528373. hdl:1959.13/1043609. S2CID 145576929. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Brown, D.F. (2009). "Social class and Status". përmbledhur nga Mey, Jacob (red.). Concise Encyclopedia of Pragmatics. Elsevier. fq. 952. ISBN 978-0-08-096297-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Kuper, Adam, red. (2004). "Class, Social". The social science encyclopedia. Taylor & Francis. fq. 111. ISBN 978-0-415-32096-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Penney, Robert (2003). "Class, social". përmbledhur nga Christensen, Karen; Levinson, David (red.). Encyclopedia of community: from the village to the virtual world, Volume 1. SAGE. fq. 189. ISBN 978-0-7619-2598-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)