Bozoni i Higgsit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bozoni i Higgsit ose grimca e Higgsit eshte një grimcë elementare ne modelin standard te fizikës grimcore. Observimet e grimces lejojnë qe shkencëtarët te ekplorojnë fushen Higgs ,një fushë fundamentale e një rëndësie kruciale për teorinë e fizikës grimcore, dyshuar së egzistuari në vitet 60ta,që ndryshe nga fushat elektromagnetike nuk mundet të "ç'kyqet",por merrë nje vlerë konstante jo-zero pothuajse çdo kund.Prezenca e kësaj fushe,tani besohet e konfirmuar,spjegon pse disa grimca elementare kanë masë edhe pse per shkak të kontrollimeve simetrike e interaksioneve të tyre do të duhej qe ato të ishin pa masë,gjithashtu pergjigjet disa pyetjeve jetegjata në fizikë,e tille si pse forca e dobet ka nje rangë më të vogël se forca elektromagnetike.Higgs bosoni është emëruar sipas Peter Higgs,njëri nga 6 fizikantët që ne vitin 1964 propozuan mekanizmin që sugjeronte ekzistencën e nje grimce të tillë.

Shiko dhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]