Brassica oleracea

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Brassica oleracea
noform
noform
Brassica oleracea e egër
Klasifikimi Shkencor
Mbretëria Bimë
Nënmbretëria Tracheobionta
Mbindarja Spermatophyta
Ndarja Magnoliophyta
Klasa Magnoliopsida
Rendi Capparales
Familja Brassicaceae
Gjinia Brassica
Lloji B. oleracea
Nënlloji Shiko Lista nënllojeve të Brassica oleraceaBrassica oleracea është një lloj bime që përmban disa kultivarë të përdorur si ushqim, përfshi lakrën, brokolin, lulelakrën, lakrën iriq (ang. kale), lakrën e Brukselit, lakrën gjethe (ang. collard greens), lakra italiane (ang. Savoy cabbage), lakra rrepë (ang. kohlrabi), dhe brokolin kinez (ang. gai lan). Forma e saj natyrale quhet lakër e egër, dhe është endemike në brigjet e Evropës jugore dhe perëndimore.

Lista nënllojeve të Brassica oleracea[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më poshtë janë grupet kryesore të nënllojeve. Çdo grup mund të ketë disa nënlloje brenda tij.

 • Brassica oleracea grupi Acephala - lakra iriq (ang. kale)
 • Brassica oleracea grupi Alboglabra - brokoli kinez (ang. gai lan)
 • Brassica oleracea grupi Botrytis - lulelakra
 • Brassica oleracea grupi Capitata - lakra, lakra e bardhë
 • Brassica oleracea grupi Costata
 • Brassica oleracea grupi Cymosa
 • Brassica oleracea grupi Gemmifera - lakra e Brukselit
 • Brassica oleracea grupi Gongylodes - lakra rrepë (ang. kohlrabi)
 • Brassica oleracea grupi Italica - brokoli
 • Brassica oleracea grupi Medullosa
 • Brassica oleracea grupi Palmifolia
 • Brassica oleracea grupi Pyramidalis
 • Brassica oleracea grupi Ramosa
 • Brassica oleracea grupi Rubra
 • Brassica oleracea grupi Sabauda - lakra italiane ose lakra e Savojës (ang. Savoy cabbage), lakra përdredhëse, keli[1][2]
 • Brassica oleracea grupi Sabellica
 • Brassica oleracea grupi Selenisia
 • Brassica oleracea grupi Viridis - lakra gjethe (ang. collard greens)

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "E Famshmja Lakër Italiane në Parcelat Shqiptare". AgroWeb. 2020-12-22. Arkivuar nga origjinali më 31 mars 2021. Marrë më 2021-03-28.
 2. ^ "Brassica oleracea Sabauda Group (Common names) - PlantUse English". uses.plantnet-project.org (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 12 gusht 2016. Marrë më 2021-03-28.