Bretkosa me shigjetë helmuese

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dendrobates tinctorius "azureus" (lart) dhe Dendrobates leucomelas (poshtë).

Bretkosa me shigjetë helmuese e njohur edhe si bretkosë helmuese, është emri i zakonshëm i një grupi bretkosash në familjen Dendrobatidae të cilat janë vendase në Amerikën Qendrore dhe Jugore tropikale. Këto specie janë ditore dhe shpesh kanë trupa me ngjyra të ndezura. Ky ngjyrim i ndritshëm lidhet me toksicitetin e specieve, duke i bërë ato aposematike. Disa lloje të familjes Dendrobatidae shfaqin ngjyrim jashtëzakonisht të ndritshëm së bashku me toksicitet të lartë, ndërsa të tjerat kanë ngjyrim të fshehtë me toksicitet minimal ose aspak të vëzhguar. Speciet që kanë toksicitet të madh e marrin këtë veçori nga dieta e tyre e milingonave, marimangave dhe termiteve. Sidoqoftë, speciet e tjera që shfaqin ngjyrim të fshehtë dhe toksicitet të ulët ose aspak, hanë një shumëllojshmëri shumë më të madhe të gjahut. Shumë lloje të kësaj familjeje janë të kërcënuara për shkak të infrastrukturës njerëzore që cenon habitatet e tyre.

Këta amfibë quhen shpesh "bretkosa me shigjetë" për shkak të përdorimit të sekrecioneve toksike nga amerikanët vendas për të helmuar majat e shigjetave. Megjithatë, nga mbi 170 specie, vetëm katër janë dokumentuar se përdoren për këtë qëllim (bimët curare përdoren më shpesh për shigjetat vendase amerikane) të gjitha këto vijnë nga gjinia Phyllobates, e cila karakterizohet nga përmasat relativisht të mëdha dhe të larta. nivelet e toksicitetit të anëtarëve të saj.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]