Bridgestone

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Bridgestone Corporation
Lloji Publike
Industria Pjesë per Makina dhe Kamion
Themeluar March 1, 1931 (Kurume, Fukuoka)
Selia Kyobashi, Tokjo, Japoni
Kryesuesit Shoshi Arakawa
(Kryetari i bordit)
Masaaki Tsuya
(Drejtori i përgjithshëm)
Produkte Goma automobilash
Të ardhurat rritje JPY¥ 3.024 trilionë (2011)
Të ardhurat operative rritje JPY¥ 191.32 miliardë (2011)
Të ardhurat neto rritje JPY¥ 102.97 miliardë (2011)
Totali i aktiveve rritje JPY¥ 2.677 trilionë (2011)
Totali i ekuitetit rritje JPY¥ 1.165 trilionë (2011)
Punonjësit 139,822
Adresa e internetit www.bridgestone.com

Bridgestone Corporation është një kompani ndërkombëtare për prodhimin e pjesëve për automjete dhe kamiona themeluar në 1931 nga Shojiro Ishibashi në qytetin e Kurume, Fukuoka, Japoni.

Objektet e prodhimit që i përkasin Bridgestone janë në njëzet e katër vende, deri në fund të vitit 2005.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Origjina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Goma e parë Bridgestone u prodhua ne 9 prill 1930, nga Japonezja "Tabi" Divizioni i gomave (asokohe prodhonte jika-tabi).Një vit më vonë në 1 mars 1931, Themeluesi, Shojiro Ishibashi, bëri të pavarur degen e gomave të "Tabi" dhe krijoi kompaninë Bridgestone Tire Co., Ltd. në qytetin e Kurume, Fukuoka. "Bridgestone" ju dha emri i themeluesit të saj , Shojiro Ishibashi (Ishi = Stone = Gur, Bashi = Bridge = Urë ).

Risi teknologjike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Seksioni tërthor i një gome

Në vitin 1951, Bridgestone ishte kompania e parë në Japoni që filloi të shesë goma me kurriz prej fijesh artificiale, nisi nje plan 5-vjeçar per modernizimin e linjave të prodhimit. Në këtë vit u ndërtua edhe ndërtesa Bridgestone në Kyōbashi, Tokjo, e cila kishte Muzeun Bridgestone. Shitjet tejkaluan 10 miliardë jen në 1953, duke e vendosur Bridgestone në maje të industrisë së gomave në Japoni.