Shpatajt

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Bue Shpata)
Jump to navigation Jump to search

Shpatajt ka qenë një familje fisnike shqiptare aktive në shekujt XIV, XV dhe XVI, fillimisht të ndikuar nga Venecianët, e më vonë nga Osmanët. Të parët e familjes ishin vëllezërit Gjin Shpata dhe Skurra Shpata.

Emri "Shpata", mendohet se rrjedh nga gjuha latine dhe greke "spatha"  që do të thotë "shpatë e gjatë",[1] e cila ka përdorim edhe në shqip për emërtimin e shpatës.[2]

Edhe pse historiani gjerman Karl Hopf ka dhënë një gjenealogji të familjes Shpata, ajo konsiderohet nga studiuesit modern si "në përgjithësi e pasakt".[3]


Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

Citatime[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ Aleksić 2007, pp. 9ff.
  2. ^ Hammond 1976, p. 59.
  3. ^ a b Luttrell 1982, p. 122.
  4. ^ Madgearu & Gordon 2008, p. 83: "The despots Gjin Buia Spata and Peter Liosha were recognized by Symeon Uroš in 1359–1360 as rulers in Epirus and Aetolia. Albanian historians consider Gjin (or Ghinu) Buia and Peter Liosha Albanian, but it is sure that at least the Buia family was of Aromanian origin..."

Burimet[redakto | redakto tekstin burimor]