Burgazada

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pamje e Burgazadës prej Hejbeliada
Porti targetesh të Burgazadës

Burgazada, Ishulli Burgaz ose shkurt Burgaz (greqisht: Αντιγόνη Antigoni) është i treti më i madh i Ishujve të PrincaveDetin e Marmarasë, pranë Stambollit, Turqi.

Zyrtarisht është një lagje në rrethin Adalar të Stambollit. Burgazada është një mjedis i zakonshëm dhe madje një temë kryesore për shkrimtarin Sait Faik Abasıyanık, ku ai gjithashtu banonte. Sot, rezidenca e tij ruhet si muze. Në vitin 2003, Burgazada pësoi një zjarr të tmerrshëm pyjor, duke humbur pothuajse të gjithë pyjet e tij.

Ishulli përbëhet nga një kodër e vetme 2 kilometra e gjerë. Dhimitri I i Maqedonisë, një nga Diadokët (pasardhësit) e Aleksandrit të Madh, ndërtoi një fortesë (greqisht: Pyrgos për fortesë/kullë) këtu dhe e quajti atë sipas babait të tij Antigonus I Monofthalmus. Ishulli mori këtë emër, por në përgjithësi njihet nga turqit sot si thjesht "Burgaz".

Historikisht, ishulli ka qenë i banuar kryesisht nga pakica greke, ndërsa në shekullin e 20-të, shumë hebrenj nga Stambolli janë vendosur në Burgazada. Vitet e fundit, me pakësimin e popullsisë minoritare në Turqi, balanca e popullsisë lokale është zhvendosur drejt atij të Stambollit në përgjithësi.

Sanatoriumi Burgazada, i themeluar në vitin 1928, është një nga sanitoriumet më të vjetër në vend.