Caracalla

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Caracalla 4 Prill 188 - 8 Prill 217), i njohur zyrtarisht si Marcus Aurelius Antoninus, ishte perandor romak nga 198 në 217. Ai ishte anëtar i dinastisë Severan, djali më i madh i Septimius Severus dhe Julia Domna . Bashkë-sundimtar me babanë e tij nga viti 198, ai vazhdoi të sundonte me vëllain e tij Geta, icili ishte edhe ai perandor nga 209, pa kohes se vdekjes së babait të tyre në 211. Po atë vit vëllai i tij u vra nga Garda pretoriane, gjoja nën urdhrat e Caracalla, i cili më pas sundoi si sundimtar i vetëm i Perandorisë Romake . Ai e pa administratën si të zakonshme, duke i lënë ato përgjegjësi nënës së tij, Julia Domna. Mbretërimi i Caracalla karakterizohej me paqëndrueshmëri të brendshme dhe pushtime të jashtme nga popujt gjermanikë .

Mbretërimi i Caracalla u bë i dukshëm për Kushtetutën Antonine ( Latin: Constitutio Antoniniana ), i njohur gjithashtu si Edikti i Caracalla, i cili u dha shtetësinë romake të gjithë njerëzve të lirë në të gjithë Perandorinë Romake. Edikti u dha të gjithë burrave të privilegjuar të miratuar nga Karakala dhe nomenin : "Marcus Aurelius". Brenda vendit, Caracalla u bë e njohur për ndërtimin e Banjave të Caracalla, të cilat u bënë banjot e dyta më të mëdha në Romë; për futjen e një monedhe të re romake të quajtur antoninianus, një lloj denari të dyfishtë; dhe për masakrat që urdhëroi, si në Romë ashtu edhe gjetkë në perandori. Në 216, Caracalla nisi një fushatë kundër Perandorisë Parthiane . Ai nuk arrit ta vazhdon këtë fushatë për shkak të vrasjes së tij nga një ushtar i pakënaqur në 217. Macrinus e pasoi atë si perandor tre ditë më vonë.

Burimet e lashta e paraqesin Caracalla si një tiran dhe si një udhëheqës mizor, një imazh që ka mbijetuar në modernitet. Cassius dhe Herodoti e paraqesin Caracalla si një ushtar së pari dhe një perandor së dyti. Në shekullin e 12 -të, Geoffrey i Monmouth filloi legjendën e rolit të Caracalla si mbret i Britanisë. Më vonë, në shekullin e 18 -të, veprat e piktorëve francezë ringjallën imazhet e Caracalla për shkak të paraleleve të dukshme midis tiranisë së Caracalla dhe asaj që i atribuohet Louisit XVI të Francës ( r . 1774–1792 ). Veprat moderne vazhdojnë ta paraqesin Karakallën si një sundimtar të keq, duke e portetizuar atë si një nga më tiranikët nga të gjithë perandorëve romakë.