Garda pretoriane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Garda pretoriane (latinisht: cohortes praetoriae) ishte një njësi elite e ushtrisë Perandorake Romake, anëtarët e së cilës shërbenin si truproje personale dhe inteligjencë për perandorët romakë.Gjatë epokës së Republikës Romake, pretorianët shërbyen si një forcë e vogël shoqërimi për zyrtarë të rangut të lartë si senatorë ose guvernatorë provincial si prokurorë, dhe gjithashtu shërbenin si truproje për oficerë të rangut të lartë brenda legjioneve romake.Me kalimin e republikës në Perandorinë Romake, perandori i parë, Augustus, reformoi Gardën si detajin e tij personal të sigurisë. Megjithëse ata vazhduan të shërbenin në këtë cilësi për afro tre shekuj, Garda u bë e shquar për intrigat dhe ndërhyrjet e saj në politikën Romake, deri në përmbysjen e perandorëve dhe shpalljen e pasardhësve të tyre.Në vitin 312, Garda u shpërbë nga Konstandini i Madh, ndërsa mbikqyri shkatërrimin e kazermave të tyre në Kastra Pretoria.[1]

Nën Republikën Romake[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pretorianët e kanë origjinën si roje të gjeneralëve romakë gjatë Republikës Romake.Ata së pari paraqiten në regjistrin historik si truproje të familjes Scipio rreth vitit 275 para Krishtit.Gjeneralët me imperium (e drejta për të komanduar një ushtri) ishin magjistratë ose promagistrates, i shoqëruar gjatë gjithë kohës nga e tyre Liktorët ua, i cili do të veprojë si mbrojtje të afërt.Konsujt dhe prokonsujt kishin dymbëdhjetë lictorë, ndërsa pretorët dhe përkrahësit kishin gjashtë; mjaftueshëm për të ruajtur çadrën e një gjenerali në kamp, por shumë pak për të qenë efektiv si truproje në betejë.Nuk kishte formim të përhershëm të truprojës, kështu që disa oficerë ushtarakë filluan të rrethoheshin me njësi të përkohshme të ushtarëve të zgjedhur me dorë për të siguruar sigurinë e tyre gjatë betejës.Për shembull, gjatë Rrethimit të Numantia të viteve 134-133pes, Scipio Aemilianus formoi një trupë prej 500 burrash për të mbrojtur veten nga llojet, të cilat shpesh kishin në shënjestër komandantët.Kjo praktikë u bë më e përhapur në ushtrinë e Republikës së vonë, pasi gjeneralët mbetën në fushatë për periudha më të gjata.Në kamp, truproja do të flinte afër komandantit, çadra e të cilit ishte e njohur si pretorium.Në përputhje me rrethanat, roja i zgjedhur u bë i njohur si coorks praetoria.Në betejë, këto grupe do të vepronin si një rezervë përfundimtare.

Në fund të vitit 40 para Krishtit, triumvirët Octavian dhe Mark Antony operuan të dy njësitë pretoriane të veteranëve të zgjedhur me dorë. Oktaviani garnizon pretorianët e tij brenda kufirit të shenjtë të Romës, hera e parë që trupat ishin vendosur përgjithmonë në qytet.Antoni komandoi tre grupe në Orient dhe në 32para Krishtit, ai lëshoi monedha në nder të pretorianëve të tij. Sipas Paulus Orosius, Oktaviani komandoi pesë grupe në Betejën e Actiumit në 31 pes.Pas fitores së tij në Actium, Octavian bashkoi forcat e tij me ato të kundërshtarit të tij në një ribashkim simbolik.Kur Oktaviani u bë Augustus, perandori i parë Romak (27 pes), ai mbajti pretorianët si forcën e tij personale të truprojës.

Nën perandori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Relief Praetorians me një akuile që kap një rrufe përmes kthetrave të tij, në referim, të formës romake interpreatio graeca të Jupiterit.

Legjionarët e njohur si Garda pretoriane ishin veteranët e parë të zgjedhur me dorë të ushtrisë romake që shërbyen si truproje të perandorit.Për herë të parë të themeluar nga Augustus, anëtarët e Gardës e shoqëruan atë në fushatën aktive dhe shërbyen si polici sekrete mbrojtur administratat civile dhe sundimin e ligjit të imponuar nga senati dhe perandori.Garda pretoriane u shpërbë përfundimisht nga Perandori Konstandin I në shekullin e 4-të.Ata ishin të ndryshëm nga Truproja Perandorake Gjermane e cila siguronte mbrojtje të afërt personale për perandorët e hershëm Romakë Perëndimorë.

Ata përfituan nga disa përparësi për shkak të afërsisë së tyre me perandorin: pretorianët ishin të vetmit që u pranuan ndërsa mbanin armë në qendër të Romës së shenjtë -Pomerium.

Shërbimi i tyre i detyrueshëm ishte më i shkurtër në kohëzgjatje, për shembull: 12 vjet me pretorianët në vend të 16 vjetëve në legjionet duke filluar nga viti 13 para Krishtit, pastaj u bënë, përkatësisht,16 deri në 20 vjet në vitin 5 para Krishtit sipas Takitusit.

Paga e tyre ishte më e lartë se ajo e një legjionari.Nën Neron, pagesa e një pretoriani ishte tre herë e gjysmë se e një legjionari, e shtuar nga shtesa kryesore të donativumit, dhënë nga secili perandor i ri.Kjo pagë shtesë ishte ekuivalente e pagës disa vjeçare, dhe shpesh përsëritej në ngjarje të rëndësishme të perandorisë, ose ngjarje që prekën familjen perandorake: ditëlindjet, lindjet dhe martesat.Shpërndarjet kryesore monetare ose subvencionet e ushqimit rinovuan dhe kompensuan besnikërinë e pretorianëve pas çdo komploti të veçantë të dështuar në përpjekje (të tilla si ajo e Messalina kundër Claudius në AD 48 ose Piso kundër Nero në AD 65).Pratorianët morën një pagë më të lartë[2]sesa ushtarët e tjerë romakë në ndonjë prej legjioneve, në një sistem të njohur si stipendum sesquiplex, ose me pagë e gjysmë.Pra nëse legjionarët merrnin 250 denarë, rojet merrnin 375 në vit (vit). Domitian dhe Septimius Severus rritën bursën (pagesa) në 1,500 denarë në vit, shpërndarë në janar, maj dhe shtator.

Të frikësuar nga popullsia dhe nga Senati Romak, pretorianët nuk morën asnjë simpati nga populli romak.Një poezi e famshme nga Juvenali kujton gozhdën e lënë në këmbë nga sandali i një pretoriani që nxiton prej tijj."Praetoriani" ka një sens pejorativ në frëngjisht, duke kujtuar rolin shpesh shqetësues të pretorianit të antikitetit.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Romën e lashtë, pretorët ishin ose udhëheqës civilë ose ushtarakë. Praetorianusët fillimisht ishin roje elitare për pretorë ushtarakë, nën Republikën.[3]Ndërsa Republika mbaroi, perandori i parë, Augusti, ngriti një roje elite të pretorianus për të mbrojtur veten.

Garda e hershme pretoriane ndryshonte shumë nga ajo në kohërat e mëvonshme, e cila filloi të ishte një forcë jetësore në politikën e pushtetit të Romës.Ndërsa Augustus e kuptonte nevojën për të pasur një mbrojtës në grykën e Romës, ai ishte i kujdesshëm për të mbështetur rimesën republikane të regjimit të tij.Kështu, ai lejoi që të formoheshin vetëm nëntë grupe, secili fillimisht përbëhej nga 500 burra.Ai më pas i rriti ata në 1.000 burra secili, por lejoi që tre njësi të mbaheshin në detyrë në çdo kohë të dhënë në kryeqytet.Një numër i vogël i njësive të kalorësisë së shkëputur (turma) prej 30 burrash ishin gjithashtu të organizuar.Ndërsa patrullonin në mënyrë të pavëmendshme në pallatin dhe ndërtesat kryesore, të tjerët ishin vendosur në qytetet përreth Romës.Ky sistem nuk u ndryshua rrënjësisht me emërimin nga Augustus në 2 para Krishtit të dy prefektëve pretorianë, Quintus Ostorius Scapula dhe Publius Salvius Aper, megjithëse organizimi dhe komanda u përmirësuan. Tacitus raporton se numri i grupeve u rrit në dymbëdhjetë nga nëntë në AD 47.Në vitin 69 pas Krishtit ajo u rrit për pak kohë në gjashtëmbëdhjetë grupe nga Vitellius, por Vespasian shpejt e zvogëloi atë përsëri në nëntë.[4]

Nën dinastinë Julio-Klaudiane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Romë, detyra e tyre kryesore ishte të montonin Gardën në shtëpinë e Augustit në Palatine, ku shekujt dhe turma e grupit në shërbim montuan rojën jashtë pallatit të perandorit (roja e brendshme e pallatit u montua nga Perandoraku Truproja gjermane, shpesh e referuar edhe si Batavi, dhe Statores[5]Augusti, një lloj policie ushtarake e cila u gjet në shtabin e shtabit të përgjithshëm të Ushtrisë Romake).Çdo pasdite,tribunus cohortis do të merrte fjalëkalimin nga perandori personalisht.Komanda e këtij grupi u mor direkt nga perandori dhe jo nga prefekti pretorian.Pas ndërtimit të kampit pretorian në 23 pes, ishte një tjetër tribun i ngjashëm shërbimi i vendosur në kampin preetorian, në përputhje me rrethanat.Funksionet e tyre përfshinin, midis shumë personave, shoqërimin e perandorit dhe anëtarëve të familjes perandorake, dhe nëse ishte e nevojshme të vepronin si një lloj policie anti-trazira.Perandoresha të caktuara komanduan ekskluzivisht Gardën e tyre Pretoriane.

Sipas Tacitus, në vitin 23 para Krishtit, kishte nëntë grupe pretoriane (4500 burra, ekuivalenti i një legjioni) për të ruajtur paqen në Itali; tre ishin vendosur në Romë, dhe të tjerët, afër.

Një mbishkrim i zbuluar së fundmi sugjeron që, në fund të mbretërimit të Augustit, numri i grupeve u rrit në 12 gjatë një periudhe të shkurtër.Ky mbishkrim i referohej një njeriu që ishte tribuna e dy grupeve të njëpasnjëshme:grupi i njëmbëdhjetë, me sa duket në fund të mbretërimit të Augustit, dhe i katërti në fillim të mbretërimit të Tiberit. Sipas Tacitus, kishte vetëm nëntë grupe në 23 pas Krishtit.Të tre grupet urbane, të cilat u numëruan radhazi pas grupeve pretoriane, u hoqën afër fundit të mbretërimit të Augustit;dukej e mundshme që tre grupet e fundit pretoriane thjesht u riemëruan si grupe shoqërore.

Ndërhyrja e parë e pretorianëve në një fushë beteje që nga luftërat e fundit të Republikës u zhvilluan gjatë kryengritjeve të Pannonisë dhe kryengritjeve të Gjermanisë.Me vdekjen e Augustit në 14 pas Krishtit, pasardhësi i tij Tiberius u përball me kryengritje në dy ushtritë e Rhine dhe Pannonia, të cilët po protestonin për kushtet e tyre të shërbimit, në krahasim me pretorianët.Forcat e Panonisë u morën nga Drusus Julius Caesar, i biri i Tiberius (për të mos u ngatërruar me Nero Claudius Drusus, vëllai i Tiberit), të shoqëruar nga dy grupe pretoriane, Kalorësia Praetoriane dhe Truprojet Perandorake Gjermane.Kryengritja në Gjermani u shtyp nga nipi dhe trashëgimtari i caktuar i Tiberius, Germanicus, i cili më vonë drejtoi legjione dhe çeta të Gardës në një fushatë dy-vjeçare në Gjermani, dhe arriti të shërojë dy nga tre shqiponjat legjionare të cilat kishin humbur në betejën e pyllit Teutoburg.

Ishte nën Tiberin që Lucius Aelius Seianus (Sejanus) u ngrit në pushtet dhe ishte ndër prefektët e parë që shfrytëzoi pozicionin e tij për të ndjekur ambiciet e tij.Ai u përqendrua nën komandën e tij të gjithë grupet pretoriane në kampin e ri.Sejanus mbante titullin e prefektit së bashku me babanë e tij, nën Augustus, por u bë prefekt i vetëm në 15 AD.Ai e përdori atë pozitë për ta bërë veten thelbësor të perandorit të ri Tiberius, i cili nuk ishte në gjendje të bindte Senatin të ndante përgjegjësinë e qeverisjes së Perandorisë.Sidoqoftë, Sejanus e tjetërsoi Drususin, djalin e Tiberit dhe kur trashëgimtari i fronit, Germanicus, vdiq në vitin 19 pas Krishtit, ai ishte i shqetësuar se Drusus do të bëhej perandori i ri.Në përputhje me rrethanat, ai helmoi Drususin me ndihmën e gruas së këtij të fundit, dhe pastaj filloi menjëherë një program eliminimi të pamëshirshëm kundër të gjithë konkurrentëve, duke bindur Tiberiusin që ta bënte atë trashëgimtar të tij të dukshëm.Ai pothuajse kishte sukses, por komploti i tij u zbulua dhe u zbulua në vitin 31 pas Krishtit dhe ai u vra më pas.Perandori Tiberius përdori për këtë qëllim Cohortes urbanae të cilat nuk ishin nën kontrollin e Sejanus.

Në vitin 37 pas Krishtit Kaligula u bë perandor me mbështetjen e Naevius Sutorius Macro, pasardhësi i Sejanus si prefekt i Gardës Pretoriane.Nën Kaligulën, mbretërimi i së cilës zgjati deri në vitin 41 pas Krishtit, forca e përgjithshme e Gardës u rrit nga 9 në 12 grupe pretoriane.

Proklamimi i Perandorit të Klaudit, nga Lawrence Alma-Tadema, vaj në kanavacë, 1867.Sipas një versioni të historisë së pranimit të Klaudit, anëtarët e Gardës Praetoriane e gjetën atë të fshehur pas një perde pas vrasjes së Kaligulës në vitin 41 pas Krishtit, dhe e shpallën atë perandor.

Në vitin 41, ishte neveri dhe armiqësi e një tribune pretoriane, e quajtur Cassius Chaerea - të cilin Kaligula e ngacmoi pa mëshirë për shkak të zërit të tij të zhurmshëm - e cila çoi në vrasjen e perandorit nga oficerët e rojës.Ndërsa truproja Perandorake Gjermane i pushoi të gjithë në një kërkim për të kapur vrasësit, Senati shpalli rivendosjen e një republike.Pretorianët, të cilët po plaçkitnin Pallatin, zbuluan Klaudin, xhaxhain e Kaligulës, të fshehur pas një perde.Duke pasur nevojë për një perandor për të justifikuar ekzistencën e tyre, ata e sollën atë në kampin pretorian dhe e shpallën atë perandor.Ai është perandori i parë i shpallur nga Garda Praetoriane dhe kompensoi rojën me një bonus kryesor me vlerë pesë vjet pagën e tyre.Pratorianët shoqëruan Perandorin Klaudi në Britani në vitin 43 pas Krishtit.

Kur Klaudi u helmua, Garda transferoi besnikërinë e tyre te Neroni përmes ndikimit të prefektit të tij pretorian Sextus Afranius Burrus, i cili ushtroi një ndikim të dobishëm te perandori i ri gjatë pesë viteve të para të mbretërimit të tij.Oficerët e Gardës, përfshirë një nga dy pasardhësit e Burrus si prefekt pretorian, morën pjesë në komplotin e Pisos në vitin 65.Prefekti tjetër pretorian, Tigellinus, drejtoi shtypjen e komplotit dhe Garda u kompensua me një bonus prej 500 denarë për secilin.

Viti i katër perandorëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 69 pas Krishtit, kolegu i ri i Tigellinus, Nymphidius Sabinus, arriti që Garda Praetoriane të braktiste Neronin në favor të garuesit Galba.Nymphidius Sabinus kishte premtuar 7500 denarë për njeri, por Galba refuzoi të paguante atë shumë sepse ai deklaroi "habitshtë zakoni im të rekrutoj ushtarë dhe mos t'i blini".Kjo e lejoi rivalin e tij Otho të ryshfet 23 Spekullatorë të Gardës Pretoriane për ta shpallur atë perandor.Megjithë kundërshtimin e grupeve në shërbim në pallat, Galba dhe pasardhësi i tij i caktuar, Piso i ri, u linçuan më 15 janar.

Pasi mbështetën Othon kundër një pretendenti të tretë Vitellius, pretorianët u përmbajtën pas disfatës dhe centurionët e tyre të ekzekutuar.Ata u zëvendësuan nga 16 grupe të rekrutuar nga legjionarët dhe ndihmësit besnikë të Vitellius, pothuajse 16,000 burra.Këta ish-pretorianë më pas ndihmuan Vespasianin, perandorin e katërt, duke udhëhequr sulmin kundër kampit pretorian.

Dinastia Flaviane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nën Flavianët, pretorianët formuan 9 grupe të reja, nga të cilat Titi, djali i perandorit Vespasian, u bë prefekt.Vespasiani ktheu forcën efektive të secilës njësi në pesëqind burra.Ai gjithashtu anuloi shërbimin e rojeve të pretorianëve në hyrje të pallatit të perandorit, por mbajti rojet brenda vetë pallatit.

Nën djalin e dytë të Vespasian, Domitian, numri i shokëve u rrit në 10, dhe Garda Praetoriane mori pjesë në luftime në Gjermani dhe në Danub kundër dakëve.Në rrjedhën e këtyre veprimeve prefekti Cornelius Fuscus u mund dhe u vra në 86.

Dinastia Antonine[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas vrasjes së Domitianit në vitin 96 pretorianët kërkuan ekzekutimin e prefektit të tyre, Titus Petronius Secundus, i cili ishte i implikuar në vrasje.Garda mbështeti Trajanin, komandantin e Ushtrisë së Rinit, si perandor i ri.

Në vdekjen e Nervës, në fillim të vitit 98, Trajani ekzekutoi prefektin e mbetur pretorian dhe partizanët e tij.Trajani u kthye në Romë nga Rhein, ndoshta i shoqëruar nga njësia e re e barazive singulares Augusti.Garda pretoriane kishte marrë pjesë në dy Luftërat Dakiane të Trajanit (Luftërat Dakiane 101–102 dhe 105–106).Garda pretoriane shërbeu në fushatën e fundit të Trajanit kundër Partianëve të 113–117.

Gjatë shekullit të 2-të, Garda Praetoriane shoqëroi Lucius Verusin në Fushatën e Luftës Orientale të 161–166 Pas Krishtit, si dhe shoqëroi perandorin Romak Marcus Aurelius në fushatat e tij veriore midis 169–175 dhe 178–180.Dy prefektë u vranë gjatë këtyre ekspeditave.

Me pranimin e Commodusit, në vitin 180, Garda Pretoriane u kthye në Romë.Tigidius Perennis (AD 182–185) dhe i liruari Marcus Aurelius Cleander (AD 186–190) ushtruan ndikim të konsiderueshëm në perandor.Perennisi u vra nga një delegacion prej 1500 personash të Britanisë së Madhe i cili doli të ankohej për ndërhyrjen e tij në punët e provincës (një delegacion i Lanciarii i 3 legjioneve të Britanisë së Madhe).Klander abuzoi me ndikimin e tij për të emëruar dhe shkarkuar prefektët.

Në 188, Cleander mori komandën e përbashkët të Gardës me dy prefektët.Cleander urdhëroi një masakër të civilëve të kryer nga equites singulares Augusti e cila çoi në një betejë të rregulluar me Koohortët Urbane.

Dinastia Severan[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Commodus ra viktimë e një komploti të drejtuar nga prefekti i tij pretorian Quintus Aemilius Laetus në 192.Perandori i ri Pertinax, i cili mori pjesë në komplot, u pagoi pretorianëve një premium prej 3,000 denarë; megjithatë ai u vra tre muaj më vonë, më 28 mars 193, nga një grup rojesh.Praetorianët më pas vendosën perandorinë në ankand dhe Didius Julianus bleu titullin e perandorit.Sidoqoftë ushtritë e Danubit zgjodhën në vend të tij guvernatorin e Panononia Superior, Septimius Severus, i cili rrethoi Romën dhe mashtroi pretorianët kur ata dolën të paarmatosur.Garda pretoriane u shpërbë dhe u zëvendësua nga njerëz të transferuar nga ushtria e tij.

Garda e re e Septimius Severusit dha gjurmët e tyre kundër rivalit të tij Clodius Albinus në Betejën e Lionit në vitin 197, dhe shoqëroi perandorin në Orient nga 197 deri në 202, pastaj në Britani nga 208 deri në vdekjen e tij në York në 211.

Caracalla, djali i Septimius Severusit, humbi favorin me trupat e tij duke vrarë vëllain dhe bashkë-perandorin e tij, Geta, menjëherë pas suksesionit të tij.Ai gjithashtu krijoi probleme duke u përpjekur të rikrijonte një falangë maqedonase, të dëshmuar më parë në Ushtrinë Romake.Më në fund, në vitin 217, ndërsa ishte në fushatë në Orient, ai u vra me nxitjen e prefektit të tij Macrinus.

Pas eliminimit të këtij të fundit, pretorianët kundërshtuan perandorin e ri Elagabalus, prift i kultit oriental të Elagabal dhe e zëvendësuan atë nga kushëriri i tij 13 vjeçar Severus Alexander në vitin 222.

Në këtë periudhë, pozicioni i prefektit pretorian në Itali gjithnjë e më shumë i ngjante një posti të përgjithshëm administrativ dhe kishte një tendencë për të caktuar juristë të tillë si Papiniani, i cili zuri postin nga 203 deri në eliminimin dhe ekzekutimin e tij në ngjitjen e Caracalla.Nën Severus Aleksandrin prefektura pretoriane u mbajt nga avokati Ulpian deri në vrasjen e tij nga Garda pretoriane në prani të vetë perandorit.

Shekulli i 3-të[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në pranverën e vitit 238, nën Maximinus Thrax, pjesa më e madhe e Gardës Pretoriane ishte punësuar në shërbim aktiv.Mbrojtur nga vetëm një garnizon i vogël i mbetur, kampi pretorian u sulmua nga një turmë civile që vepronte në mbështetje të senatorëve dhe perandorëve gordianë në revoltë kundër Maximinus Thrax.Dështimi i Maximinus Thrax për të fituar luftën civile kundër pretendentëve Gordian I dhe Gordian II çoi në vdekjen e tij nga duart e trupave të tij, përfshirë pretorianët.Kandidatët senatorë për fronin, Pupienusi dhe Balbinusi, rikujtuan Gardën Pretoriane në Romë, vetëm për ta gjetur veten nën sulm nga pretorianët.Të dy u vranë më 29 korrik 238 dhe Gordian III triumfoi.

Pas vitit 238, burimet letrare dhe epigrafike thahen dhe informacioni mbi Gardën Pretoriane bëhet i rrallë.Në vitin 249, pretorianët vranë Filipin II, djalin e perandorit Filip Arab.Në vitin 272, në mbretërimin e perandorit Aurelian, ata morën pjesë në një ekspeditë kundër Palmyra.Në 284, Diokleciani zvogëloi statusin e pretorianëve; ata nuk do të ishin më pjesë e jetës së pallatit, pasi Diokleciani jetonte në Nikomedia, rreth 100 milje (100) km) nga Bizanti në Azinë e Vogëll.Dy trupa të rinj, Ioviani dhe Herculiani (emëruar pas perëndive Jove, ose Jupiteri dhe Herkulit, të lidhur me perandorin e vjetër dhe të vogël), zëvendësuan pretorianët si mbrojtës personalë të perandorëve, një praktikë që mbeti e paprekur me Tetrarkinë.Në 297 ata ishin në Afrikë me Maximian.Në kohën kur Diokleciani doli në pension më 1 maj 305, Castra Praetoria e tyre duket se kishte strehuar vetëm një garnizon të vogël të Romës.

Shpërbërja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë fillimit të shekullit të 4-të, Cezar Flavius Valerius Severus u përpoq të shpërndajë Gardën Pretoriane me urdhër të Galerius.Si përgjigje, pretorianët iu drejtuan Maxentius, birit të perandorit në pension Maximian, dhe e shpallën atë perandorin e tyre më 28 tetor 306.Sidoqoftë, nga viti 312, Konstandini i Madh marshoi në Romë me një ushtri në mënyrë që të eliminonte Maksentin dhe të fitonte kontrollin e Perandorisë Romake Perëndimore, duke rezultuar në Betejën e Urës Milvian.Në fund të fundit, ushtria e Kostandinit arriti një fitore vendimtare kundër pretorianëve, perandori i të cilëve u vra gjatë luftimeve.Me vdekjen e Maksentit, Kostandini shpërbëri përfundimisht mbetjet e Gardës Pretoriane.Ushtarët e mbetur u dërguan në cepa të ndryshëm të perandorisë dhe Castra Praetoria u shpërbë në një gjest madhështor duke përuruar një epokë të re në historinë romake dhe duke i dhënë fund asaj të pretorianëve.

Pjesëmarrja në luftëra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërsa bënin fushatë, pretorianët ishin të barabartë me çdo formacion në ushtrinë romake.Me vdekjen e Augustit në 14 pas Krishtit, pasardhësi i tij, Tiberius, u përball me kryengritje midis legjioneve të Rhine dhe Pannonian. Sipas Tacitus, forcat panoniane u morën me djalin e Tiberit Drusus, të shoqëruar nga dy grupe pretoriane, kalorësia pretoriane dhe disa nga truproja gjermane.Kryengritja gjermane u pushua nga nipi i Tiberit dhe djali i birësuar Germanicus, trashëgimtari i tij i synuar, i cili më pas drejtoi legjionet dhe çeta të Gardës në një pushtim të Gjermanisë gjatë dy viteve të ardhshme.Garda pa shumë veprime në Vitin e Katër Perandorëve në 69, duke luftuar mirë për Otho në betejën e parë të Bedriacum.Nën Domtiyanin dhe Trajanin, roja mori pjesë në luftëra nga Daçia në Mesopotami, ndërsa me Marcus Aurelius, vitet kaluan në kufirin Danubian gjatë Luftërave Marcomannic.Gjatë gjithë shekullit të 3-të, pretorianët ndihmuan perandorët në fushata të ndryshme.

Roli politik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kohortët pretorianë ndërhynë në raste të shumta në luftën për trashëgiminë perandorake.Në mungesë të trupave të veta, Senati nuk kishte zgjedhje çdo herë përveçse të pranonte zgjedhjen e pretorianëve si dhe atë të legjioneve të ndryshme.Perandori i ri gjithmonë proklamohej nga pretorianët përpara se të ratifikohej nga Senati dhe legjionet e vendosura në provinca të ndryshme.

Pas vdekjes së Sejanus, i cili u flijua për dhurimin (dhuratën perandorake) të premtuar nga Tiberius, Gardat filluan të luanin një lojë gjithnjë e më ambicioze dhe të përgjakshme në Perandori.Për çmimin e duhur, ose sipas dëshirës, ata vranë perandorët, ngacmuan prefektët e tyre ose u kthyen njerëzve të Romës.Në 41, Caligula u vra nga komplotistët nga klasa senatoriale dhe nga Garda, së bashku me gruan dhe vajzën e tij.Pratorianët vendosën xhaxhain e tij Klaudin në fron, duke guxuar Senatin të kundërshtonte vendimin e tyre.Në vitin 69, Viti i Katër Perandorëve, pasi perandori Galba dështoi të siguronte një dhurues për pretorianët, ata transferuan besnikërinë e tyre tek Otho dhe vranë perandorin.Otho pranoi kërkesat e pretorianëve dhe u dha atyre të drejtën për të caktuar prefektët e tyre, duke siguruar besnikërinë e tyre.Pasi mundi Otho, Vitellius shpërndau Gardën dhe krijoi një Gardë të re të gjashtëmbëdhjetë grupeve të forta.Vespasiani u mbështet në luftën kundër Vitellius në grupet e pakënaqura që perandori kishte larguar dhe e zvogëloi numrin e grupeve në nëntë kur u bë vetë perandor.Si një mbrojtje e mëtejshme, ai caktoi djalin e tij, Titin, si prefekt pretorian.[6]

Ndërsa roja kishte fuqinë të bënte ose të thyente perandorët, ajo nuk kishte asnjë rol zyrtar në administratën qeveritare, ndryshe nga personeli i pallatit, Senatit dhe burokracisë.Shpesh pas një akti të egër dhune, hakmarrja nga sundimtari i ri pritej.Në vitin 193, Didius Julianus bleu Perandorinë nga Garda për një shumë të madhe, kur Garda e nxori në ankand pasi vrau Pertinax.Më vonë atë vit, Septimius Severus marshoi në Romë, shpërndau Gardën dhe filloi një formacion të ri nga legjionet e tij Pannoniane.Turmat e pabindura në Romë shpesh luftuan me pretorianët në beteja të mbrapshta rrugore gjatë mbretërimit të Maximinus Thrax.

Në vitin 271, Aureliani lundroi në lindje për të shkatërruar fuqinë e Palmiras, Siri, me një forcë të çetave legjionare, grupet pretoriane dhe njësitë e tjera të kalorësisë dhe mundi me lehtësi Palmyrenes.Kjo çoi në pikëpamjen ortodokse se Diokleciani dhe kolegët e tij evoluan komisionin e shenjtë (shoqërimi fushor i perandorëve).Comitatus i shenjtë përfshinte njësi në terren që përdornin një proces përzgjedhjeje dhe strukturë komande të modeluar sipas grupeve të vjetra pretoriane, por nuk ishte me përbërje uniforme dhe ishte shumë më e madhe se një grup pretorian.

Organizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Udhëheqja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Duke filluar nga viti 2 para Krishtit, prefekti pretorian ishte oficeri komandues i Gardës pretoriane (më parë secila grup ishte e pavarur dhe nën urdhrat e një tribune të gradës së kuajve).Ky rol (shefi i të gjithë trupave të vendosur në Romë), ishte në praktikë një pozicion kyç i politikës romake.

Nga Vespasiani e tutje, prefektura pretoriane u mbajt gjithmonë nga një kalorës i rendit të ekuistëve.(Kalorësit tradicionalisht ishin ajo klasë qytetarësh që mund të pajiseshin për të shërbyer në Ushtrinë Romake mbi kalë).

Nga viti 2 para Krishtit, grupet ishin nën kontrollin e dy prefekturave; megjithatë grupet vazhduan të organizoheshin në mënyrë të pavarur, secila e komanduar nga një tribun.Tribunat kishin si vartës të menjëhershëm Centurionë të zakonshëm, të gjithë në rang të barabartë, përveç Trecenarius, i pari dhe kryeministri i të gjithë centurionëve të Kohortëve Praetoriane, i cili komandonte gjithashtu 300 spekullatorët, dhe me përjashtim të të dytit, Princ Castrorum.

Prej shekullit të dytë, prefekti pretorian mbikëqyri jo vetëm grupet pretoriane, por edhe pjesën tjetër të garnizonit të Romës, duke përfshirë Cohortes urbanae ("grupet urbane") dhe equites singulares Augusti,por jo grupet e <i id="mwAXI">Vigiles</i>.

Pas shpërbërjes së Koohortëve Praetoriane nga perandori Konstandin pasi ai i mundi ata në Betejën e Urës Milvian në 312,roli i prefektit pretorian në Perandori u bë thjesht administrative, duke sunduar territore të mëdha (prefektura) që përbëjnë dioqezat romake (nënndarjet gjeografike të Perandorisë Romake) në emër të Perandorit.

Madhësia dhe përbërja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pretorian miqtë u caktuan si Equitatae (kalorësi) Turmae (trupave) me shekuj formuar e këmbësorisë, fillimisht prej 500 njerëzve secili.

Për të mos tjetërsuar popullsinë e Romës, duke ruajtur traditat civile republikane, pretorianët nuk vishnin forca të blinduara ndërsa ishin në zemër të qytetit.Në vend të kësaj ata shpesh vishnin një togë zyrtare, e cila i dallonte nga civilët, por qëndronte me një veshje civile të respektuar, shenja e një qytetari romak.Augusti, i ndërgjegjshëm për të rrezikuar forcën e vetme ushtarake të pranishme në qytet, shpesh shmangte përqendrimin e tyre dhe impononte këtë kod veshjeje.

Nga mbretërimi i Tiberit, kampi i tyre ndodhej në Kodrën Quirinal, jashtë Romës.Në 26 pas Krishtit, Sejanus, prefekti pretorian dhe i preferuari i perandorit Tiberius, bashkoi Cohorts Urbane me nëntë Koheortë Praetoriane, të shpërndara në atë kohë në të gjithë Italinë, në një kamp të madh të vendosur përtej Murit Servian, në Kodrën Esquiline, Castra Praetoria.

Për shekullin e 2-të, llogaritjet nga listat e demobilizimeve të rëndësishme sugjerojnë një rritje në madhësi në gati 1.500 burra për një grup (ndoshta një dyfishim i 800 (që nga Vespasiani), ndoshta i organizuar në 20 shekuj) nën Commodus në vitin (187-188) Septimius Severus (193–211), i cili përputhet me numrat e mundshëm të efektivëve për Grupet Urbane gjatë kohës së Cassius Dio.Këto shifra sugjerojnë një madhësi të përgjithshme për Gardën e 4,500–6,000 burrave nën Augustus, 12,800 nën Vitellius, 7,200 nën Vespasian, 8,000 nga Domitian deri në Commodus ose Septimius Severus, dhe 15,000 më vonë.

Në fillim të shekullit II, italianët përbënin 89% të Gardës Pretoriane.Nën Septimius Severus, rekrutimi evoluoi për të autorizuar përfshirjen e legjionarëve të ushtrisë romake, si dhe të Ushtrisë së Luftuar të Danubit.Severus vendosi mbështetësit e tij me të në Romë, dhe Rojet pretoriane mbetën besnike ndaj zgjedhjeve të tij.

Kalorësia pretoriane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fillimisht secila grup përfshinte, si për një legjion romak, një detashëm të kalorësisë; kjo nuk duhet ngatërruar me equites singulares Augusti i cili u shfaq nën perandorin Trajan.Pratoriani mund të bëhet një kalorës (Eques) pas gati pesë vjet shërbimi në këmbësori.Këta pretorianë mbetën të listuar në Shekujt e tyre të origjinës, por operuan në një turmë prej 30 burrash secili i komanduar nga një Optio equitum.

Ka qenë ndoshta një turmë kalorësie për dy shekuj këmbësorie.Prandaj, tre turma për grupet e periudhës Augustan, pesë për grup në 100 CE–200 CE, dhe dhjetë për grup pas 200 CE, me një vexillum (flamur) si emblemë për secilën turmë.

Spekulatorët Augusti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Spekulatorët Augusti ishin kalorës të caktuar në të njëjtat detyra si Spekulatorë të legjioneve dhe njësive ndihmëse (lajmëtarët e ngarkuar me transmetimin e inteligjencës dhe agjentët klandestinë).

Rreth 300 gjithsej (30 për grup), ata formuan një njësi nën urdhrat e Centurionit të moshuar, Trecenarius.Të zgjedhur për fizikun e tyre mbresëlënës, ata u përdorën nga Perandori për operacione klandestine dhe detyra të tilla si arrestime, burgosje dhe ekzekutime.

Një nga rolet e tyre ishte të shoqëronin perandorin në udhëtimet e tij të fushatës së huaj (një rol i cili më vonë do të merrej nga Singulares/equites singulares Augusti).Klaudi e kishte zakon të rrethohej me Speculatores kur merrte pjesë në darka.

Detajet e afërta të mbrojtjes së sigurisë së Galba,të Otho dhe linjës dinastike të Flavianëve duket se janë formuar nga Speculatores (i cili zëvendësoi Truprojen Perandorake Gjermane të shpërndarë nga Galba).

Pas vrasjes së perandorit Domitian, pasardhësi i tij Nerva u vu nën mbrojtjen e Trajanit, për t'iu kundërvënë përpjekjeve të mundshme të hakmarrjes dhe kryengritjeve.Trajani ishte komandant i ushtrisë më të rëndësishme të kohës, asaj të Ushtrisë së Gjermanisë dhe ai e emëroi atë si trashëgimtar të tij.Prandaj, dhe duke ndjekur një akt të tillë, Trajan, duke synuar të forconte detajet e tij të sigurisë në lidhje me Speculatores që kishin qëndruar besnikë ndaj Domitianit, i zëvendësoi ato si detaje të mbrojtjes së afërt me Singulares/equites singulares Augusti (modeluar në Singulares të një province guvernator, një post i mbajtur nga Trajan).Rreth 300 Speculatoresë u caktuan nga Trajani në trupat e grupeve pretoriane.

Ata dalloheshin nga një stil i veçantë (por i panjohur) çizmash, Speculatoria Caliga (sipas Suetonius) dhe ata morën diploma të veçanta nderi në bronz në çmobilizim.Ata kishin instruktorët e tyre të kuajve (Ushtruesit).

Shërbimi në Gardën Pretoriane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbishkrim funerali i Quintus Pomponius Poeninus,ushtar i Kohortit IV Praetorian[7]

Fillimisht, Garda Praetoriane u rekrutua nga popullatat e Italisë qendrore (Etruria, Umbria dhe Latium sipas Tacitus).Rekrutët ishin midis 15 dhe 32 vjeç, krahasuar me rekrutët legjionarë që varionin nga 18 në 23 vjeç.Sipas Cassius Dio, gjatë dy shekujve të parë pas Krishtit dhe para reformës së Septimius Severus, pretorianët ishin të kufizuar ekskluzivisht në Itali, Spanjë (provincë Romake), Maqedoni dhe Noricum (Austria e tanishme).

Nën sundimin e Vitellius, dhe duke filluar nga Septimius Severus, burrat u transferuan nga Vigilet Urbane, grupet Urbane dhe legjionet e ndryshme.Kjo metodë dhe mënyra e fundit e rekrutimit në trupat e legjioneve u bë procedura normale për të rekrutuar në shekullin e 3-të pasi Septimius Severus u mor me pretorianët e padisiplinuar që vranë Pertinaxin në 193, dhe i zëvendësoi me burra nga legjionet e tij të Danubit.

Në atë kohë, pretorianët përfaqësonin ushtarët më të mirë nga legjionet (kryesisht nga Iliria).Ata ishin një grup elitash ushtarësh duke filluar nga shekulli i 3-të, dhe jo një kategori ushtarësh të privilegjuar nga shoqëria (siç ishin italianët në kohën e Augustit).Italianët formuan bazën e rekrutimit të Legio II Parthica, një legjion i ri i krijuar dhe i vendosur në Itali.

Për t'u pranuar në Gardë, një burrë duhej të ishte në gjendje të mirë fizike, të kishte një karakter të mirë moral dhe të vinte nga një familje e respektuar.Përveç kësaj, ai duhej të përdorte të gjitha llojet e patronimeve në dispozicion të tij në mënyrë që të merrte letra rekomandimesh nga figura të rëndësishme kryesore në shoqëri.Pasi kaloi procedurën e rekrutimit, ai u caktua si Probatus dhe u caktua si Miles (ushtar) në një nga shekujt e një grupi.Pas dy vjetësh, nëse ai tërhiqte vëmendjen e eprorëve të tij nga ndikimi ose merita, ai mund të arrinte postin e Immunis (i ngjashëm me trupor), mbase si komisar (shefi i vogël) në selinë e përgjithshme ose si teknik.Ky promovim e përjashtoi atë nga punët e përditshme.Pas dy viteve të tjera ai mund të gradohej në Principalis, me një pagë të dyfishtë, i ngarkuar me dërgimin e mesazheve (Tesserarius) ose si ndihmës centurion (Optio) ose bartës standardi (Signifer) në korpusin e shekullit; ose, nëse është i shkolluar dhe i matur, ai mund të bashkohet me stafin administrativ të prefektit.

Vetëm disa ushtarë mund të arrinin gradën e Principalis; megjithatë ata që bënë, gjatë shërbimit të tyre, u caktuan Evocati Augusti nga perandori.Ky emërim i lejoi ata të promovoheshin në poste teknike administrative, ose instruktorë në Romë, ose në një shekull në një legjion dhe, në përputhje me rrethanat, të zgjasnin karrierën e tyre.Disa drejtorë të caktuar mund të promovoheshin në fund të karrierës së tyre në Centurion në Gardë; kjo do të ishte kulmi i karrierës së tij.Kushdo ambicioz për ngritje në detyrë do të duhet të transferohet në një legjion.

Tribunat ushtarake (Tribuni Militum) në krye të grupeve ishin kalorësit romakë.Në ndryshim nga shumë kuadro superiorë të Ushtrisë, të cilët e kishin origjinën nga Rendi i Kuajve, këto tribuna filluan karrierën e tyre në radhët e Gardës dhe u ngritën në gradat e hierarkisë.Tjetra pasi u bënë Centurionë, atyre iu desh të shërbenin për një periudhë prej një viti si centurione superiore në një ose disa legjione përpara se të arrinin statusin e Primus pilus (Centurioni me renditjen më të lartë në një legjion).Me t'u kthyer në Romë, ata pushtuan rradhazi pozicionet e Tribunes of Vigiles, Tribune of the Urban Cohort dhe në fund Tribune of the Guard.

Shtigje të tjera drejtuese drejt tribunatit ishin të mundshme, përfshirë shërbimin e bërë tërësisht në legjione, duke arritur gradën e Primus pilus përpara se të nisej në Romë.Sidoqoftë, të gjitha tribunat ishin veteranë të luftës me përvojë të gjerë ushtarake.Çdo tribun shërbeu në Romë për një vit, pas të cilit, një numër i caktuar i burrave do të dilnin në pension.

Disa prej tyre, duke u renditur në krye të hierarkisë,mund të merrnin një mandat të dytë si Primus Pilus dhe të përparonin drejt ekipeve superiore të karrierës së hipizmit, ndoshta duke u bërë prefekt pretorian.

Sidoqoftë, shumica e prefektëve ishin burra të zakonshëm të gradës së kuajve nga lindja. Burrat që arritën komandën e gardës vitin e kaluar 2 para Krishtit ishin të barabartë me një vjetërsi të ngritur, duke u klasifikuar prapa prefektit të Egjiptit.Duke filluar nga Vespasiani, djali i të cilit, Titi ishte vetë prefekt pretorian, ata u renditën të parët.

Pajisjet dhe traditat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një ushtar pretorian i armatosur me armë standarde romake në shekullin e 2 pas Krishtit.

Garda pretoriane, si të gjithë legjionarët, dispononte me pajisje të ndryshme për të ekzekutuar misione të ndryshme.Veçanërisht si truproje, shoqërues ose forcë rezervë ushtarake, ata vendosnin pajisje të adaptueshme për secilin funksion.

Për linjat e këmbësorisë luftarake të mbushura rëndë (Sistemi Triplex Acies), ata montuan helmeta, forca të blinduara (Lorica segmentata, Lorica hamata, Lorica squamata posaçërisht në shekujt 2 dhe 3), mburoja të rënda me ngjyra (skuta), shtizat e rënda (pila), dhe më vonë edhe shtiza të gjata dhe shtiza më të lehta (hasta, lancea).

Helmetat e Gardës Pretoriane përfshinin Galean të gjatë me detaje të hollësishme të punuara në metal.Mburojat ishin vezake dhe më të forta krahasuar me formën e rregullt drejtkëndëshe të përdorur ndonjëherë nga legjionet.Çdo legjion kishte emblemën e vet të shfaqur në Skutumin (mburojën) e tij dhe Garda Praetoriane ishin ndoshta njësia e vetme që përfshinte shenja shtesë në mburojat e tyre.Secila grup kishte versionin e vet të shenjave pretoriane.Njësitë e Gardës Pretoriane mund të vishnin pelerinat e lëkurës së luanit dhe ngjyrat e tyre ishin zbukuruar aq shumë me çmime, sa burrat kishin vështirësi t'i mbanin ato në marshime të gjata.

Ngjyrat e Gardës Praetoriane përfshinin perëndeshën me krahë të fitores.

Për shoqëruesit, mburojat dhe lidhjet ovale zëvendësuan skutën dhe pila.Misionet në Romë në zemër të qytetit në parim ishin të ndaluara për ushtarët, kështu që ata visheshin me toga.

Garda pretoriane, si të gjithë legjionarët, ndau shenja të ngjashme, kryesisht në mburojat e tyre.Mburojat e Gardës Pretoriane përfshinin krahë dhe rrufe, duke iu referuar formës ekuivalente romake të Jupiterit dhe gjithashtu përfshinin në mënyrë unike Akrepat, Yjet dhe Gjysmëhënat.

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Greqia e lashte
 • Frumentarii
 • Kheshig
 • Pretorianizëm
 • Pushtigban
 • Scholae Palatinae
 • Garda Varangiane

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 

Referencat dhe leximi i mëtejshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Sandra J. Bingham, Garda pretoriane në jetën politike dhe shoqërore të Romës Julio-Claudian, tezë e pabotuar e doktoratës, Universiteti i Kolumbisë Britanike 1997
 • Sandra J. Bingham, Garda Praetoriane: Një Histori e Forcave Speciale Elite të Romës (Waco 2012).Rishikuar këtu.
 • Ross Cowan, "Protecting the Emperor Arkivuar 20 nëntor 2017 tek Wayback Machine ", Military Illustrated 259 (2009), 24–31]
 • Ross Cowan, Garda Romake, 62 para Krishtit - Pas Krishtit 324 (Oxford 2014)
 • de la Bédoyère, Guy (2017). Praetorian: The Rise and Fall of Rome's Imperial Bodyguard. Yale: Yale University Press. ISBN 978-0-300-21895-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)978-0-300-21895-4
 • Marcel Durry [fr], Les cohortes prétoriennes (Bibliothèque des Écoles françaises d'Athènes et de Rome, 146), Paris, De Boccard, 1938
 • Lawrence Keppie [de], "The Praetorian Guard Before Sejanus", Athenaeum 84 (1996), 101-124 = L.Keppie, Legions and Veterans (Stuttgart 2000), 99–122 & shtojca në 319–320
 • L. Passerini, Le Coorti Pretorie (Romë 1939)
 • B. Rankov, Garda pretoriane (Londër 1994)
 • Deputeti Speidel, "Les prétoriens de Maxence", Mélanges de l'École française de Rome, Antiquité 100 (1988), 183–188
 • Deputeti Speidel, "Pretorianët e Maxentiusit" në Studimet e Ushtrisë Romake II (Stuttgart 1992), 385–389 - një version i rishikuar në anglisht i Speidel 1988
 • Deputeti Speidel, Riding for Caesar (Kembrixh, Mas. 1994)

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Andrews, Evan. "8 Things You May Not Know About the Praetorian Guard". HISTORY (në anglisht). Marrë më 2020-04-23.
 2. ^ "Roman Economy – Prices in Ancient Rome". Ancientcoins.bis. Arkivuar nga origjinali më 2007-01-13. Marrë më 2007-06-13. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ 8 Things You May Not Know About the Praetorian Guard
 4. ^ Bingham 1997, pp. 121–122.
 5. ^ In Rome, near the Emperor, they were designated as Statores Augusti (Statores Praetorianorum starting from the 3rd century); they formed a numerus assigned by the Praetorian prefect. This numerus was formed of five principal centuries which commanded the military police. At their head, there was a Curator Statorum and a Praefectus Statorum.
 6. ^ Bingham 1997, pp. 118–122.
 7. ^ Musée de Cáceres. Q(uintus) Pomponius Potentinus / Ser(gia) h(ic) s(itus) e(st) / C(aius) Pomponius Potentinus / mil(es) c(o)hor(tis) IIII praet(oriae) / test(amento) fieri iussit.