Galba

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Galba
Emri i mbretërimit
Servius Galba Caesar Augustus [1]
E ëmaMummia Achaica
Livia Ocellina (birësuese)
Galba
Perandor romak
Sundoj 8 Qershor 68 – 15 Janar 69
Paraardhësi Nero
Pasardhësi Otho
Lindur 24 Dhjetor 3 para Krishtit

Pranë Terracina, Itali, Perandoria Romake
Vdiq 15 Janar pas Krishtit 69 (70 vjeç)

Romë, Itali, Perandoria Romake
Bashkëshortja Aemilia Lepida
Çështje Lucius Calpurnius Piso Frugi Licinianus(i pranuar)
Emrat
Servius Sulpicius Galba (lindja)

Lucius Livius Ocella Sulpicius Galba[2]
Emër regnal
Servius Galba Caesar Augustus[3]
Babai Gaius Sulpicius Galba
Nëna Mummia Achaica

Livia Ocellina (birësuese)

Servius Galba ( /ɡ æ l b ə / ; Latin: [ˈSɛru̯iʊs ˈgaɫba] ; 24 Dhjetor 3 para Krishtit - 15 Janar pas Krishtit 69), i njohur si Lucius Livius Ocella Sulpicius Galba para marrjes së fronit, ishte një perandor Romak që sundoi nga 68 pas Krishtit në 69 pas Krishtit. Ai ishte perandori i parë në Vitin e Katër Perandorëve dhe mori pozicionin pas vetëvrasjes së perandorit Nero.

I lindur në një familje të pasur, Galba mbajti në kohë të ndryshme pozitat e pretorit, konsullit dhe guvernatorit në provincat e Akuitanisë, Gjermanisë së Epërme dhe Afrikës gjatë gjysmës së parë të shekullit të parë pas Krishtit. Ai tërhoqi pozicionet e tij gjatë pjesës së fundit të mbretërimit të Klaudit (me ardhjen e Agrippina i Ri ) por Neroni më vonë i dha atij guvernatorin e Hispanisë. Duke përfituar nga disfata e rebelimit të Vindex dhe vetëvrasja e Neronit, ai u bë perandor me mbështetjen e Gardës Pretoriane.

Dobësia fizike dhe apatia e përgjithshme e Galbës bëri që ai të zgjidhej nga favoritët. Në pamundësi për të fituar popullaritet tek njerëzit ose për të ruajtur mbështetjen e Gardës Pretoriane, Galba u vra nga Otho, i cili u bë perandor në vend të tij.

Origjina dhe jeta familjare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Galba nuk kishte lidhje me asnjë nga perandorët e dinastisë Julio-Claudian, por ai ishte anëtar i një familjeje të shquar fisnike. Origjina e njohjes Galba është e pasigurt. Suetonius ofron një numër shpjegimesh të mundshme; anëtari i parë i gjinisë Sulpicia që mban emrin mund të ketë marrë emrin nga termi galba, të cilin Romakët e përdorën për të përshkruar galët, ose pas një insekti të quajtur galbae . Një nga paraardhësit e Galbës kishte qenë konsull në 200 para Krishtit, dhe një tjetër nga paraardhësit e tij ishte konsull në 144 para Krishtit; babai dhe vëllai i perandorit të mëvonshëm, të dy me emrin Gaius, do të mbanin detyrën përkatësisht në 5 pes dhe 22 pas Krishtit. Gjyshi i Galbës ishte një historian dhe djali i tij ishte një avokat, martesa e parë e së cilës ishte me Mummia Achaica, mbesa e Quintus Lutatius Catulus dhe stërmbesa e Lucius Mummius Achaicus ; Galba u krenua me prejardhjen e tij nga stërgjyshi i tij Catulus. Sipas Suetonit, ai trilloi një gjenealogji me prejardhje atërore nga perendia Jupiter dhe prejardhje nga nëna Pasiphaë legjendare, gruaja e Minos . Thuhet se, Galba ishte i lidhur ngushtë me Livia [4] për të cilën ai kishte shumë respekt dhe nga ana tjetër nga i cili ishte avancuar në karrierën e tij; në testamentin e saj ajo i la pesëdhjetë milion sesterces[5] ; Perandori Tiberius megjithatë e mashtroi Galbën duke e zvogëluar shumën në pesëqind mijë sesterces[6] dhe asnjëherë nuk i pagoi Galbës shumën e zvogëluar. [7]

Servius Sulpicius Galba lindi afër Terracinës më 24 dhjetor 3 para Krishtit. Vëllai i tij i madh Gaius u arratis nga Roma dhe bëri vetëvrasje sepse perandori Tiberius nuk e lejonte të kontrollonte një provincë romake . Livia Ocellina u bë gruaja e dytë e babait të Galbës, me të cilin mund të jetë martuar për shkak të pasurisë së tij; ai ishte i shkurtër dhe i gungëzuar . Ocellina adoptoi Galbën dhe ai mori emrin Lucius Livius Galba Ocella. Galba kishte një oreks seksual për meshkujt, të cilët i preferonte më shumë se femrat; sipas Suetonius, "ai ishte më i prirur për ... trupat e fortë dhe ata që kaluan kulmin e tyre". Sidoqoftë, ai u martua me një grua të quajtur Aemilia Lepida dhe kishte dy djem. Aemilia dhe bijtë e tyre vdiqën gjatë viteve të para të mbretërimit të Klaudit (sundoj 41–54). Galba do të mbetej i ve për gjithë jetën e tij.

Shërbim publik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Galba u bë pretor rreth 30, atëherë guvernator i Akuitanisë për rreth një vit, pastaj konsull në 33. Në 39 perandori Caligula mësoi për një komplot kundër vetes në të cilën Gneu Cornelius Lentulus Gaetulicus, gjenerali i legjioneve të Gjermanisë së Epërme, ishte një figurë e rëndësishme; Caligula instaloi Galbën në postin e mbajtur nga Gaetulicus. Sipas një raporti Galba vrapoi së bashku me qerren e Caligula për njëzet milje. [8] Si komandant i legjioneve të Gjermanisë së Epërme, Galba fitoi një reputacion si disiplinar. Suetonius shkruan se Galba u këshillua të merrte fronin pas vrasjes së Kaligulës në 41, por i shërbeu me besnikëri xhaxhait dhe pasardhësit të Kaligulës Klaudit (sundoj 41–54); kjo histori mund të jetë thjesht e trilluar. Galba u emërua guvernator i Afrikës në 44 ose 45. Ai doli në pension në një kohë të pasigurt gjatë mbretërimit të Klaudit, ndoshta në 49. Ai u tëehoq në 59 ose 60 nga perandori Nero (sundoj 54–68) për të qeverisur Hispaninë .

Një rebelim kundër Neronit u orkestrua nga Gaius Julius Vindex në Gali në përvjetorin e vdekjes së nënës së Neronit, Agrippina i Ri, në 68. Pak më vonë Galba, në rebelim kundër Neronit, hodhi poshtë titullin "Gjenerali i Cezarit" në favor të "Gjeneralit të Senatit dhe Popullit të Romës ". Ai u mbështet nga zyrtari perandorak Tigellinus . Në mesnatën e 8 qershorit, një zyrtar tjetër perandorak, Nymphidius Sabinus, njoftoi në mënyrë të rreme Gardës Pretoriane se Nero ishte arratisur në Egjipt dhe Senati shpalli Galbën perandor. Nero më pas bëri vetëvrasje të ndihmuar me ndihmën e sekretarit të tij.

Perandor (qershor 68)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rregulla[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Portreti i kundërt i Galba, pas Krishtit 68–69, Nenexhik romak[9] Anasjelltas: Laureati kokën në të djathtë.; IMP. SER. GALBA CAESAR AVG. E kundërta: Fitorja duke qëndruar në globin majtas, duke mbajtur kurorë dhe degë palme; VIKTORIA P.R.

Kur u bë perandor, Galba u ballafaqua me rebelimin e Nymphidius Sabinus, i cili kishte aspiratat e tij për fronin perandorak. Sidoqoftë, Sabinus u vra nga Pretorianët para se të mund të merrte fronin. Ndërsa Galba po mbërrinte në Romë me guvernatorin Lusitanian Marcus Salvius Otho, ushtria e tij u sulmua nga një legjion që ishte organizuar nga Nero; një numër i trupave të Galbës u vranë në luftime. Galba, i cili vuante nga përdhes kronike në kohën kur erdhi në fron, u këshillua nga një grup i korruptuar që përfshinte gjeneralin spanjoll Titus Vinius, prefektin pretorian Cornelius Laco dhe Icelusin, një i liruar nga Galba. Galba sekuestroi pronat e qytetarëve romakë, shpërbëri legjionet Gjermane dhe nuk i pagoi Pretorianët dhe ushtarët që luftuan kundër Vindex. Këto veprime bënë që ai të bëhej jopopullor.

Suetonius shkroi përshkrimet e mëposhtme të karakterit dhe përshkrimit fizik të Galbës:"Edhe para se të arrinte jetën e mesme, ai vazhdoi të mbante një zakon të vjetër dhe të harruar të vendit të tij, i cili mbijetoi vetëm në shtëpinë e tij, që të liruarit dhe skllevërit e tij të paraqiteshin para tij dy herë në ditë në një trup, duke e përshëndetur atë në mëngjes dhe duke i dhënë lamtumirën e tij në mbrëmje, një nga një ""Reputacioni i tij i dyfishtë për mizori dhe koprraci kishte shkuar përpara tij; njerëzit thanë se ai kishte ndëshkuar qytetet e provincave Spanjolle dhe Galike të cilat kishin hezituar të merreshin anën e tij me taksa më të rënda dhe disa madje edhe me rrafshimin e mureve të tyre, vdekja guvernatorëve dhe deputetëve perandorak së bashku me gratë dhe fëmijët e tyre. Më tej, se ai kishte shkrirë një kurorë të artë me peshë pesëmbëdhjetë paund(6.8 kilogram), të cilën njerëzit e Tarraco kishin marrë nga tempulli i tyre i lashtë i Jupiterit dhe ia paraqitnin atij, me urdhër që të hiqeshin prej tyre tre ons që u gjet se mungonin. Ky reputacion u konfirmua dhe madje u shtua menjëherë me mbërritjen e tij në qytet. Për shkak të detyrimit të disa marinsave të cilët Nero i kishte bërë ushtarë të rregullt të ktheheshin në pozicionin e tyre të mëparshëm si vozitës, pasi ata refuzuan dhe kërkuan me ngulm një shqiponjë dhe standarde, ai jo vetëm që i shpërndau me një akuzë kalorësie, por madje edhe i shkatërroi ata. Ai gjithashtu shpërndau një grup të Gjermanëve, të cilët Cezarët e mëparshëm kishin bërë roje për trupin e tyre dhe kishin qenë absolutisht besnikë në shumë raste urgjente, dhe i kishin dërguar përsëri në vendin e tyre të lindjes pa ndonjë shpërblim, duke pretenduar se ata ishin më të prirur drejt Gnaeus Dolabella, afër kopshteve të të cilëve kishin kampin e tyre. Edhe përrallat e mëposhtme u treguan duke u tallur me të, qoftë me të vërtetë apo në mënyrë të gabuar: se kur një darkë jashtëzakonisht elegante ishte vendosur para tij, ai rënkonte me zë të lartë; që kur kujdestari i tij i caktuar siç duhet të paraqiste llogarinë e tij të shpenzimeve, ai i dha atij një pjatë fasule në këmbim të industrisë dhe kujdesit të tij; dhe se kur flautari Canus e kënaqi shumë, ai i dhuroi pesë denarë, të cilat i mori nga çanta e tij me dorën e tij.

Prandaj, ardhja e tij nuk ishte aq e mirëpritur sa mund të ishte, dhe kjo u duk në shfaqjen e parë në teatër; sepse kur aktorët e një farse të Atellanit filluan linjat e njohura "Këtu vjen Onesimus nga ferma e tij" të gjithë spektatorët menjëherë e përfunduan këngën në kor dhe e përsëritën atë disa herë me gjeste të përshtatshme, duke filluar me atë varg.

Kështu popullariteti dhe prestigji i tij ishin më të mëdha kur ai fitoi, sesa kur ai sundonte perandorinë, megjithëse dha shumë prova se ishte një princ i shkëlqyeshëm; por ai nuk ishte aspak aq i dashur për ato cilësi sesa ishte i urryer për veprimet e tij me karakter të kundërt ".

Veçanërisht e keqe ishte të bëhej nën ndikimin e Vinius; Laco dhe Icelus: "... Këtyre brigandëve, secili me vesin e tij të ndryshëm, ai u besoi dhe ua dorëzoi veten si mjetin e tyre, sa sjellja e tij ishte larg nga qëndrueshmëria; për tani ai ishte më i saktë dhe i ngathët, dhe tani më ekstravagant dhe i pamatur se u bë një princ i zgjedhur nga njerëzit dhe i kohës së tij të jetës.

Ai dënoi me vdekje burra të dalluar të të dy urdhrave për dyshime të vogla pa gjyq. Ai rrallë i jepte nënshtetësinë romake dhe privilegjet e atësisë së trefishtë vështirë se një ose dy, madje edhe atyre vetëm për një kohë të caktuar dhe të kufizuar. Kur juristët bënë kërkesë që të shtohej një divizion i gjashtë në numrin e tyre, ai jo vetëm që refuzoi, por madje i privoi nga privilegji i dhënë nga Klaudi, për të mos u thirrur për detyrë gjyqësore në dimër dhe në fillim të vitit. " [10]

Në lidhje me emërimin e tij të Vitellius në Gjermaninë e Poshtme: "Galba befasoi të gjithë duke e dërguar në Gjermaninë e Poshtme. Disa mendojnë se kjo ishte për shkak të Titus Vinius, i cili kishte ndikim të madh në atë kohë dhe miqësinë e të cilit Vitellius e kishte fituar prej kohësh përmes mbështetjes së tyre të përbashkët për Blutë. Por meqenëse Galba deklaroi në mënyrë të hapur se asnjë burrë nuk duhej të frikësohej më pak se ata që nuk mendonin asgjë tjetër përveç ngrënies, dhe se gryka pa fund e Vitellius mund të mbushej nga burimet e krahinës, për këdo është e qartë se ai u zgjodh më tepër përmes përbuzjes sesa favor. " [11]

"Ai ishte me një gjatësi mesatare, shumë tullac, me sy blu dhe hundë të tëri. Duart dhe këmbët e tij ishin shtrembëruar aq shumë nga përdhes, saqë ai nuk mund të duronte një këpucë për shumë kohë, të zhbllokonte një libër, madje edhe të mbante një të tillë. Mishi në anën e tij të djathtë gjithashtu ishte rritur dhe ishte varur në një masë të tillë, saqë me vështirësi mund të mbahej në vend nga një fashë.Thuhet se ai ishte një ngrënës i rëndë dhe në kohën e dimrit e kishte zakon të merrte ushqim edhe para dritës së ditës, ndërsa në darkë ai e ndihmonte veten aq bujarisht saqë do të kishte të gjitha mbeturinat e mbetura në një tog para tij të kalonin së bashku dhe të shpërndaheshin midis shoqëruesit që e prisnin.....Ai e përmbylli fundin e tij në vitin e shtatëdhjetë e tretë të moshës së tij dhe në muajin e shtatë të mbretërimit të tij. Senati, posa u lejua ta bënte këtë, e votoi atë një statujë që qëndronte mbi një kolonë të stolisur me sqep anijesh, në pjesën e Forumit ku u vra; por Vespasian e anuloi këtë dekret, duke besuar se Galba kishte dërguar vrasës nga Spanja në Judaea, për t’i marrë jetën ”. [12]

Tacitus (Historitë 1.49) komenton mbi karakterin e Galbës: "Ai dukej shumë i shkëlqyeshëm për të qenë subjekt për sa kohë që ishte subjekt dhe të gjithë do të ishin pajtuar që ai të ishte i barabartë me postin perandorak nëse nuk do ta kishte mbajtur kurrë atë." [13]

Kryengritje në kufi dhe atentat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 1 janar 69, ditën kur Galba dhe Vinius morën detyrën e konsullit, legjionet e katërt dhe njëzet e dytë të Gjermanisë së Epërme refuzuan t'i betohen për besnikëri Galbës. Ata rrëzuan statujat e tij, duke kërkuar që të zgjidhej një perandor i ri. Të nesërmen, ushtarët e Gjermanisë së Poshtme gjithashtu refuzuan të betoheshin për besnikërinë e tyre dhe shpallën guvernatorin e krahinës, Aulus Vitellius, si perandor. Galba u përpoq të siguronte autoritetin e tij si perandor që u njoh duke adoptuar si pasardhës fisnikun Lucius Calpurnius Piso Licinianus. Sidoqoftë, Galba u vra nga Pretorianët në 15 janar. [14] Otho ishte i zemëruar që e kishin kaluar për birësim dhe organizoi një komplot me një numër të vogël të Gardave Pretoriane për të vrarë perandorin e moshuar dhe për të ngritur veten. Ushtarakët në kryeqytet, të përbërë jo vetëm nga Pretorianë, por nga legjioni i Galbës nga Spanja dhe disa çeta burrash nga flota romake, Iliria, Britania dhe Gjermania, u zemëruan pasi nuk kishin marrë një dhurues . [15] Ata gjithashtu u kundërshtuan spastrimeve të Galbës ndaj oficerëve dhe shokëve të tyre ushtarakë (kjo ishte veçanërisht e vërtetë për njerëzit nga flota). Shumë në Gardën Praetoriane u tronditën nga vrasja e fundit e Prefektit të tyre Nymphidius Sabinus - disa prej atyre që ishin në mëdyshje ishin të bindur të vinin në krah të Otho nga frika se Galba mund të hakmerrej ende për ta për lidhjen e tyre me Sabinus. [16]

Sipas Suetonius, Galba vuri një korse prej liri edhe pse vërejti se ishte pak mbrojtje ndaj kaq shumë shpatave; kur një ushtar pretendoi se kishte vrarë Otho, Galba këput "Me cilin autoritet?" . Ai u josh në skenën e vrasjes së tij në Forum nga një raport i rremë i komplotistëve. Galba ose u përpoq të blinte jetën e tij me një premtim të mirësisë së mbajtur, ose kërkoi që t'i pritej koka. Ndihma e vetme për të ishte një centurion në Gardën Pretoriane me emrin Sempronius Densus i cili u vra duke u përpjekur të mbronte Galba me një pugio[17] ; 120 persona më vonë i kërkuan Othos se kishin vrarë Galban; ata do të ekzekutoheshin nga Vitellius. [18] Një kompani ushtarësh gjermanë ndaj të cilëve ai një herë kishte bërë një mirësi nxituan ta ndihmonin; megjithatë ata morën një kthesë të gabuar dhe mbërritën shumë vonë. Ai u vra afër Lacus Curtius . [19] Vinius u përpoq të ikte, duke thirrur që Otho nuk e kishte urdhëruar atë të vritej, por u përplas me një shtizë. [20] Laco u dëbua në një ishull ku ai u vra më vonë nga ushtarët e Otho. Icelus u ekzekutua publikisht. [21] Piso u vra gjithashtu; koka e tij së bashku me atë të Galba dhe Vinius u vendosën në shtylla dhe Otho atëherë u vlerësua si perandor. Koka e Galbës u soll aty nga një ushtar në kampin e Othos, ku djemtë e kampit e përqeshnin atë me një heshtje - Galba i kishte zemëruar ata më parë duke thënë që fuqia e tij ishte ende e papenguar. Koka e Vinius iu shit vajzës së tij për 2500 dhrahmi[22] ; Koka e Pisos iu dha gruas së tij. [23] Koka e Galbës u ble për 100 copa ari nga një qytetar i cili e hodhi atë në Sessorium, ku mjeshtri i tij Patrobius Neronianus ishte vrarë nga Galba. Trupi i Galbës u mor nga Priscus Helvidius me lejen e Othos; natën administratori i Galbës, Argivus, mori kokën dhe trupin në një varr në kopshtet private të Galba-s në Rrugën Aurelian. [24]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Sulpicia gens
 • Galba (Suessiones)

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Citimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 

Bibliografi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet primare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet dytësore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Mason Hammond, "Elemente perandorake në formulën e perandorëve romakë gjatë dy shekujve të parë të Perandorisë", "Kujtimet e akademisë Amerikane në Romë", vëll. 25 (1957), f. 24
 2. ^ Fasti Ostienses; Viti epigrafik 1978, 295
 3. ^ Mason Hammond, "Elemente perandorake në formulën e perandorëve romakë gjatë dy shekujve e gjysmë të perandorisë", Kujtimet e akademisë Amerikane në Romë, vëll. 25 (1957), f. 24
 4. ^ Suetonius Life of Galba Chapter 23
 5. ^ Monedha romake
 6. ^ Monedha romake
 7. ^ Suetonius Life of Galba Chapter 3
 8. ^ [Suentonius "Jeta e Galbës" Kapitulli 6]
 9. ^ Origjina e fjalës "nenexhik" i atribuohet prodhimit të monedhës argjendi në Romë në 269 pes para tempullit të Juno Moneta. ... Nenexhikët romakë u përhapën gjerësisht në të gjithë Perandorinë dhe nganjëherë u përdorën për qëllime propagandistike.
 10. ^ [Suetonius "Life of Galba" Chapters 4; 12-14]
 11. ^ [Suetonius "Jeta e Vitellit" Kapitulli 7]
 12. ^ [Suetonius "Life of Galba" Chapters 21-23]
 13. ^ Historitë e Tacitusit 1.49
 14. ^ Plutarku 24.1: "i tetëmbëdhjeti para Kalendarëve të Shkurtit".
 15. ^ Tacitus, Histori; Libri I. 5-8
 16. ^ Tacitus, Histori; Libri I. 25-28
 17. ^ Pugio ishte një kamë e përdorur nga ushtarët romakë si armë anësore.
 18. ^ Plutarku "Jeta e Galbës" Kapitujt 26-27
 19. ^ Suetonius "Jeta e Galbës" Kapitujt 19-20
 20. ^ Cornelius Tacitus (1770). Veprat e Tacitusit. J. and F. Rivington. fq. 12. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ [Tacitus f. 46]
 22. ^ Një ish-njësi monetare e Greqisë, nocionalisht e barabartë me 100 lepta, e zëvendësuar në 2002 nga euro.
 23. ^ Plutarku "Jeta e Galbës" Kapitulli 28
 24. ^ [Suetonius "Jeta e Galbës" Kapitujt 20-21]