Galeriu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirëGalerius (* nga 250, në 311 † Serdica), emrin e plotë Gaius Valerius Galerius Maximianus, ishte një perandor romak. Fillimisht, ai ishte 293-305 bashkëperandor(perandor)i nënrenditur, në radhë të parë të Tetrarchie deri sa ai i 305 deri në vdekjen e tij në 311 u ngrit në Augustus.

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Galerius ishte (jo gjithmonë të besueshme) një bari ilir dhe vintes sipas Eutropius nga zona e Serdica. Në bazë të gërmimeve u bë e munduru përcaktimi i saktë i vendlindjes së Galerius' në vitin 1984. Ky vedn ndodhet rreth 160 kilometra larg nga Serdica në afërsi të qytetit të sotëm serb Zajecar dhe sot përbëhet prej vetëm gërmadhe monumentale : Në vendin e shtëpisë së tij, fshatit, u ndërtua më vonë Galerius një vendbanim të quajtur për nder të nënës e tij Romuliana. [1] Lindi rreth 250, ai filloi karrierën e tij ushtarake me sa duket nën perandor Aurelian dhe më pas shërbeu nën Probus. Galerius u rrit në postet më të larta.