Maksimin Daja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Maksimin Daja

Galerius Valerius Maximinus, i njohur gjithashtu si Daia.[1] dhe Maximinus II,[2].[3] ( rr. 270- rr. Korrik 313), ishte perandor romak nga 310 në 313. Ai u përfshi në luftërat Civile të Tetrarkisë midis pretenduesve rivalë për kontrollin e perandorisë, në të cilat ai u mund nga Licinius. Një pagan i angazhuar, ai u angazhua në një nga persekutimet e fundit të të krishterëve, para se të nxirrte një urdhër tolerance pranë vdekjes së tij.

Emri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Perandori Maximinus fillimisht quhej Daza, një emër i zakonshëm në Iliri, ku ai lindi.[4][5] Forma "Daia" e dhënë nga pamfletisti i krishterë Lactantius, një burim i rëndësishëm në jetën e perandorit, konsiderohet si një gabim drejtshkrimor dhe i vjetëruar.[5][4] Ai mori emrin Maximinus me kërkesë të xhaxhait të tij, Galerius,[5] dhe emri i tij i plotë si perandor ishte Galerius Valerius Maximinus.[5] Studimi modern shpesh i referohet atij si Maximinus Daza, megjithëse kjo formë e veçantë nuk dëshmohet nga dëshmi epigrafike ose letrare.[5][6]

Karriera e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ai lindi nga fshati, motra e perandorit Galerius pranë tokave të tyre familjare rreth Felix Romuliana, në Dacia Ripensis, një zonë rurale atëherë në ish -rajonin Danubian të Moesia, tani Serbia Lindore.[7] Ai u bë i famshëm pasi u bashkua me ushtrinë.

Në vitin 305, xhaxhai i tij nga nëna Galerius u bë Augusti lindor dhe adoptoi Maximinus, duke e ngritur atë në gradën e Cezarit (në fakt, Perandori i ri lindor), dhe duke i dhënë atij qeverinë e Sirisë dhe Egjiptit.

Luftë civile[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 308, pas ngritjes së Licinius në Augustus, Maximinus dhe Kostandini u shpallën filii Augustorum ("bijtë e Augustit"), por Maximinus ndoshta filloi të stilonte veten si Augustus gjatë një fushate kundër Sasanidëve në 310. Me vdekjen e Galerius në 311, Maximinus ndau Perandorinë Lindore midis Licinius dhe atij. Kur Licinius dhe Konstandini filluan të bëjnë kauzë të përbashkët, Maximinus hyri në një aleancë të fshehtë me uzurpatorin Cezar Maxentius, i cili kontrollonte Italinë. Ai erdhi në një çarje të hapur me Licinius në 313; ai thirri një ushtri prej 70,000 burrash, por pësoi një humbje dërrmuese në Betejën e Tzirallum në lagjen e Heraklea Perintit më 30 prill. Ai iku, fillimisht në Nikomedia dhe më pas në Tarsus, ku vdiq gushtin tjetër.

Persekutimi i të krishterëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Maximinus ka një emër të keq në analet e krishtera për ripërtëritjen e persekutimit të tyre pas botimit të Ediktit të Tolerancës nga Galerius, duke vepruar në përgjigje të kërkesave të autoriteteve të ndryshme urbane që kërkojnë të dëbojnë të krishterët. Në një rishkrim që i përgjigjet një peticioni të bërë nga banorët e Tiros, të transkriptuar nga Eusebius i Cezareas,[8] Maximinus shpjegon një ortodoksi pagane, duke shpjeguar se përmes "kujdesit dashamirës të perëndive" mund të shpresosh për prodhime të mira, shëndeti dhe deti paqësor, dhe se nuk është kështu, duhet fajësuar "gabimi shkatërrues i kotësisë boshe të atyre njerëzve të pabesë [që] e rënduan tërë botën me turp". Në një mbishkrim ekzistues ( CIL III.12132, nga Arycanda ) nga qytetet e Likisë dhe Pamfilisë duke kërkuar ndalimin e të krishterëve, Maximinus iu përgjigj, në një mbishkrim tjetër, duke shprehur shpresën e tij se "ata [...] të cilët, pasi u çliruan nga [...] ato anësore [...] gëzohen [si] të rrëmbyer nga një sëmundje e rëndë ".

Pas fitores së Konstandinit mbi Maxentius, megjithatë, Maximinus i shkroi Prefektit pretorian Sabinus se ishte më mirë të "kujtonim krahinorët tanë në adhurimin e perëndive më tepër me nxitje dhe lajka".[9] Përfundimisht, në prag të përplasjes së tij me Licinius, ai pranoi dekretin e Galerius; pasi u mund nga Licinius, pak para vdekjes së tij në Tarsus, ai lëshoi një dekret të tolerancës më vete, duke u dhënë të krishterëve të drejtat e grumbullimit, ndërtimit të kishave dhe restaurimin e pronave të tyre të konfiskuara.[10]

Suva e hedhur në Muzeun Pushkin të një busti porfir të një perandori të epokës tetrarkike nga Athribis -tani në Muzeun e Kajros -etiketuar si Maximinus

Faraoni i Egjiptit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërsa krishterimi vazhdoi të përhapet në Egjipt, titulli i Faraonit ishte gjithnjë e më i papajtueshëm me lëvizjet e reja fetare. Statusi i Maximinus si jo-i krishterë u dha priftërinjve të Egjiptit një mundësi për ta cilësuar atë si Faraon, në të njëjtën mënyrë si sundimtarët e tjerë të huaj të Egjiptit ishin stiluar më parë. Thënë kështu, vetë perandorët romakë kryesisht e shpërfillën statusin që u ishte dhënë nga egjiptianët; dhe roli i tyre si mbretër perëndi u pranua vetëm brenda vendit nga vetë Egjiptianët.[11] Maximinus do të ishte personi i fundit që iu dha titulli i Faraonit-asnjë perandor i krishterë romak/bizantin, as udhëheqës islamik, nuk vazhdoi traditën e lashtë të perëndisë-mbretit faraonik të Egjiptit.[11]

Vdekja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vdekja e Maximinusit i atribuohej në mënyrë të ndryshme "dëshpërimit, helmit dhe drejtësisë hyjnore".[12]

Bazuar në përshkrimet e vdekjes së tij të dhëna nga Eusebius,[13] dhe Lactantius[14] si dhe shfaqjen e oftalmopatisë së Graves në një bust të statujës Tetrarkike nga Anthribis në Egjipt që ndonjëherë i atribuohet Maximinus, endokrinologu Peter D. Papapetrou ka avancuar një teori se Maximinus mund të ketë vdekur nga tirotoksikoza e rëndë për shkak të sëmundjes së Graves. [15]

Maximinus ishte perandori i fundit romak, dhe kështu individi i fundit, që mbante titullin e faraonit, [16] duke e bërë vdekjen e tij fundin e një detyre 3,400-vjeçare.

Eusebius mbi Maximinus[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkrimtari i krishterë Eusebius pohon se Maximinus ishte konsumuar nga koprracia dhe bestytnitë. Ai gjithashtu thuhet se ka jetuar një mënyrë jetese shumë të shpërndarë:

Dhe ai shkoi në një marramendje dhe dehje aq të madhe saqë mendja e tij ishte e çrregulluar dhe e çmendur në karusalët e tij; dhe ai dha urdhra kur ishte i dehur, për të cilat u pendua më vonë kur ishte i matur. Ai nuk lejoi që askush ta tejkalonte në shthurje dhe shthurje, por e bëri veten një instruktor të ligësisë ndaj atyre që ishin rreth tij, si sundimtarë ashtu edhe nënshtetas. Ai i bëri thirrje ushtrisë të jetojë në mënyrë të pahijshme në çdo lloj argëtimi dhe moskokëçarjeje, dhe inkurajoi guvernatorët dhe gjeneralët që të abuzojnë me subjektet e tyre me rrëmbim dhe lakmi, pothuajse sikur të ishin sundimtarë me të.</br> Pse duhet t'i lidhim veprat e pacipa, të paturpshme të njeriut, apo të numërojmë turmën me të cilën kreu tradhti bashkëshortore? Sepse ai nuk mund të kalonte nëpër një qytet pa korruptuar vazhdimisht gra dhe virgjëresha shkatërruese.[17]

Sipas Eusebius, vetëm të krishterët i rezistuan atij.

Sepse njerëzit duruan zjarrin, shpatën, kryqëzimin dhe kafshët e egra dhe thellësitë e detit, dhe prerjen e gjymtyrëve, djegiet, goditjen dhe gërmimin nga sytë, gjymtimet e të gjithë trupit, dhe përveç këtyre, urinë dhe minat dhe obligacionet. Në të gjitha ata treguan durim në emër të fesë në vend që të transferonin nderimin ndaj Zotit ndaj idhujve. Dhe gratë nuk ishin më pak burra se burrat në emër të mësimit të Fjalës Hyjnore, pasi duruan konfliktet me burrat dhe morën çmime të barabarta virtyti. Dhe kur u tërhoqën zvarrë për qëllime korruptive, ata e dorëzuan jetën e tyre deri në vdekje dhe jo trupat e tyre në papastërti.

Ai i referohet një gruaje të krishterë me lindje të lartë që refuzoi përparimet e tij. Ai e internoi atë dhe sekuestroi të gjithë pasurinë dhe pasuritë e saj. Eusebius nuk i jep vajzës një emër, por Tyrannius Rufinus e quan atë "Dorothea", dhe shkruan se ajo iku në Arabi. Kjo histori mund të ketë evoluar në legjendën e Dorothea të Aleksandrisë . Cezar Baronius e identifikoi vajzën në tregimin e Eusebius me Katerinën e Aleksandrisë, por bollandistët e hodhën poshtë këtë teori.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Barnes, Timothy D. (1982). The New Empire of Diocletian and Constantine (në anglisht). Cambridge, MA: Harvard University Press. ISBN 0-674-28066-0.
 • Barnes, Timothy D. (2011). Constantine: Dynasty, Religion and Power in the Later Roman Empire. Chichester: Wiley-Blackwell. ISBN 978-1-4051-1727-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Berchman, Robert M. (2005). Porphyry Against the Christians. BRILL. ISBN 9004148116. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Christensen, Torben (2012) [1974]. Mogens Müller (red.). C. Galerius Valerius Maximinus: Studies in the Politics and Religion of the Roman Empire AD 305–313 (PDF). Copenhagen University. ISBN 978-87-91838-48-4. OCLC 872060636. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Leadbetter, Bill (2010). Galerius and the Will of Diocletian. London: Routledge. ISBN 978-0-415-40488-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Mackay, Christopher S. (1999). "Lactantius and the Succession to Diocletian". Classical Philology. 94 (2): 198–209. JSTOR 270559. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Sear, David (2011). Roman Coins and Their Values. Vëll. 4. Spink & Son, Ltd. ISBN 978-1907427077. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Fjalori Klasik i Oksfordit, " Maximinus, Gaius Galerius Valerius "

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Barnes 2011, f. 206 (note 10).
 2. ^ Sear 2011, f. 317.
 3. ^ Berchman 2005, f. 22.
 4. ^ a b Barnes 2011.
 5. ^ a b c d e Mackay.
 6. ^ Leadbetter.
 7. ^ "Roman Colosseum, Maximinus Daza". Arkivuar nga origjinali më 19 janar 2013. Marrë më 27 shtator 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Ecclesiastical History, IX, 8-9; Eng. trans. available at . Accessed 2 August 2012
 9. ^ Ecclesiastical History, IX, 1-10
 10. ^ Ecclesiastical History, X, 7-11
 11. ^ a b O'Neill, Sean J. (2011), "The Emperor as Pharaoh: Provincial Dynamics and Visual Representations of Imperial Authority in Roman Egypt, 30 B.C. - A.D. 69", Dissertions of the University of Cincinnati
 12. ^ Gibbon, Edward, 'Decline and Fall of the Roman Empire', Chapter 14
 13. ^ Ecclesiastical History, IX, 14-15,
 14. ^ Lactantius, On the Deaths of the Persecutors, Chapter XLIX
 15. ^ Peter D. Papapetrou, Hormones 2013, 12(1):142-145
 16. ^ von Beckerath, Jürgen (1999). Handbuch der ägyptischen Königsnamen. Verlag Philipp von Zabern. fq. 266–267. ISBN 978-3422008328. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Ecclesiastical History, VIII, 14.