Centimetri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Centimetri (nga lat. centesismus = qinda pjesë dhe gr. μέτρον = matës, masë ) është njësi matëse e gjatësisë që rrjedhë nga Sistemi SI dhe përbëhet nga njësia bazë metri dhe parashtesa për njësi centi. Është e njëqinda pjesë e metrit dhe shkruhet me simbolin cm.

Centimetri si shprehje përdoret në lëmi të ndryshme të shkencës dhe në jetën e përditshme kur flitet për gjatësi të nivelit më të vogël së metri. Këtu përdoren edhe shprehjet si gjatësi të nivelit centimetrike.

Konvertimi i gjatësisë së shprehur në centimetra, në metra bëhet duke marrë për bazë: një centimetër i përgjigjet të njëqindës pjesë të metrit. 1 cm = 100 mm = 10-2 m = 0,01 m dhe 1 m = 102 mm = 100 cm

Shiko dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]