Njësia matëse

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Njësitë matëse)

Njësitë matëse janë madhësi të caktuara, të pranuara me marrëveshje që shprehin në mënyrë sasiore madhësi të tjera të së njëjtës natyrë.[1]

Njësit matëse janë përmasa/vlera të përkufizuara për krahasimin e madhësisë. Njësitë matëse të përkufizuara shërbejnë gjatë komunikimit shoqëror, shkencor dhe zyrtar.

Në disa shtete të botës përkufizimi, emërtimet dhe simbolet e njësive matëse ndryshojnë. Kështu bie fjala në Kosovë është i përkufizuar me ligj zbatimi i njësive matëse në Kosovë për lëminë e ekonomisë (prodhimtari, ndërtimtari, energjetikë, idurstri, tregëti), në shërbimet shëndetësore dhe në mbrojtjen e ambientit; si dhe për në aktet ligjore e nënligjore, në tekstet shkollore, në kontrata, njoftime, mbishkrime dhe në të gjitha aktet dhe dokumentet tjera zyrtare.[2]

Simbolet Emrat e njësive Madhësitë fizike
a Viti Koha
a Ar Sipërfaqja e tokës
A Ampere Inteziteti i rrymës elektrike
Å Ångström gjatësia
a acre sipërfaqja
AE AE ?
asb Apostilb ?
at Atmosfera teknike shtypja
atm Atmosfera fizike shtypja
b Barn ?
bar Bar Shtypja
bl barrel vëllimi
Bq Becquerel ?
BRT Bruto Regjistr i Tonave ?
bsh, bu bushel ?
ha [Hektar] Sipëefaqja e tokës
C Coulomb ?
°C Grad Celsius TemperaturaSI
cal Kalori Energjia në produkte
cd Candela intenziteti i dritës
ch chain ?
Ci Curie radioaktiviteti
cm Centimeteri Gjatsia
cwt.l long hundredweight ?
cwt.sh short hundredweight ?
d Dita Koha
dr.av dram ?
dr.t., dr.ap drachm ?
dwt pennyweight ?
dyn Dyn forca
erg Erg forca
eV Elektronvolt elektriciteti
f Fermi ?
F Farad kapaciteti elektrik
°F Grad Fahrenheit Temperatura
fl.dr fluid drachm ?
fl.dr fluid dram ?
fl.oz fluid ounce ?
fm. fathom ?
ft (') foot ?
ft.lb foot-pound ?
fur furlong ?
G Gauß ?
g Grami Pesha
gal Gallone ?
gi gill ?
gr grain ?
Gy Gray ?
h ora ?
H Henry ?
ha Hektar Sipërfaqja e tokës
hl Hektoliter Vëllimi
hp horsepower Fuqia
hph horsepower hour Fuqia
Hz Hertz Frekuenca
in ('') Zoll/inch Gjatësia
J Xhul Energjia mekanike
K Kelvin Temperatura
kbl cable length ?
kg Kilogrami masa
kWh Kilowattorë
km² [Kilometer katrori]]Sipërfaqja
l, L Litra Vëllimi
L Langmuir ?
lb pound Pesha
lb.p.sq.ft pound per square foot ?
lb.p.sq.in pound per square inch Dendësia
lb.t, lb.at pound Pesha
li link ?
Lj, ly Vite drite gjatësia
lm Lumen ?
lmh Lumenorë ?
lx Lux Ndriçimi
m Metri Gjatësia
M Maxwell ?
M Molarität ?
min Minuti Koha
mkp Meterkilopond ?
mol Mol ?
N Newton Fuqia
n.m nautical mile ?
Oe Oersted fluksi magnetik
oz ounce ?
oz.ap ounce ?
p Pond ?
Pa Pascal shtypja
Pc Parsec ?
ph Phot ?
pk peck ?
ppb parts per billion ?
ppm parts per million ?
KF Kal Fuqi ?
psi pound per square inch ?
pt pint ?
qr quarter ?
qr.l long quarter ?
qr.sh short quarter ?
qt quart ?
rad Rad Këndi
rd rod ?
rem Rem ?
mh meterhapësire ?
ro rood ?
s Sekonda Koha
S Siemens ?
s.ap scruple ?
sb Stilb ?
st stone ?
stat.mi statute mile ?
Sv Sievert ?
T Tesla induksioni magnetik
t Tonelata masa
t.l long ton ?
t.sh short ton ?
tn.p.sq.in long ton per square inch ?
tn.sh.p.sq.in short ton per square inch ?
V Volt Tensioni
VA Voltampere Fuqia elektrike
var Var ?
W Watt Energjia elektrike
Wb Weber ?
yd yard Gjatësia
μ Mikron Gjatësia
Ω Ohm Rezistenca elektrike

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ LIGJI PËR METROLOGJI Në amëzën assembly-kosova.org Arkivuar 29 shtator 2007 tek Wayback Machine
  2. ^ Ligji për njësit matëse - 15 maj 2001 Në amëzën mti-ks.org Arkivuar 27 shtator 2007 tek Wayback Machine, në internet prill 2007

Shiko dhe këtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]