Ndriçimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Akropoli i Athinës i ndriçuar natën.

Ndriçimi ose iluminimi është përdorimi i qëllimshëm i dritës për të arritur efekte praktike ose estetike. Ndriçimi përfshin përdorimin e burimeve artificiale të dritës si llambat dhe pajisjet e ndriçimit, si dhe ndriçimin natyror duke kapur dritën e ditës. Ndriçimi i ditës (duke përdorur dritare, çati, ose rafte të lehta) përdoret ndonjëherë si burimi kryesor i dritës gjatë ditës në ndërtesa. Kjo mund të kursejë energji në vend të përdorimit të ndriçimit artificial, i cili përfaqëson një komponent kryesor të konsumit të energjisë në ndërtesa. Ndriçimi i duhur mund të përmirësojë performancën e detyrës, të përmirësojë pamjen e një zone ose të ketë efekte pozitive psikologjike te banorët.

Ndriçimi i brendshëm zakonisht realizohet duke përdorur pajisje ndriçimi dhe është një pjesë kyçe e dizajnit të brendshëm. Ndriçimi mund të jetë gjithashtu një komponent i brendshëm i projekteve të peizazhit.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]