Ohm

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një multimetër mund të përdoret për të matur rezistencën në ohm, ndër të tjera.

Ohm (simboli: Ω) është njësia e rrjedhur nga SI e rezistencës elektrike, e emëruar pas fizikanti gjerman Georg Simon Ohm i cili formuloi ligjin e Omit. 1 ohm është rezistenca që në 1 volt kalon nëpër shkallën e ngarkimit 1 coulomb për sekondë, pra 1 amper. 1 Ω = 1 V / A.

Njësitë më lartë janë: volt (V), amper (A), siemens (S), watt (W), sekonda (s), farad (F), henri (H), xhaul (J), kilogram (kg), metri (m), dhe coulomb (C).

Në shumë raste, rezistenca e një përcjellësi në ohm është afërsisht konstante brenda një game të caktuar të tensioneve, temperaturave dhe parametrave të tjerë. Këto quhen rezistencë lineare. Në raste të tjera, rezistenca ndryshon (p.sh., termistorët).

Zakonisht një zanore e njësive të prefikseve kiloohm dhe megaohm lëshohet, duke prodhuar kilohm dhe megohm.[1]

Në qarqet e rrymës alternative, impendanca elektrike matet gjithashtu në ohm.

Pas ripërcaktimit të vitit 2019 të njësive bazë të SI, në të cilat amperi dhe kilogrami u ripërcaktuan për sa i përket konstantave themelore, ohm tani është përcaktuar edhe për sa i përket këtyre konstantave.

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ The NIST Guide to the SI: 9.3 Spelling unit names with prefixes reports that IEEE/ASTM SI 10-2002 IEEE/ASTM Standard for Use of the International System of Units (SI): The Modern Metric System states that there are three cases in which the final vowel of an SI prefix is commonly omitted: megohm, kilohm, and hectare, but that in all other cases in which the unit name begins with a vowel, both the final vowel of the prefix and the vowel of the unit name are retained and both are pronounced.