Pesha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Peshore për matjen e peshës

Pesha e një objekti, në shkencë dhe inxhinieri, lidhet me forcën që vepron në objekt, qoftë për shkak të gravitetit ose me një forcë reagimi që e mban atë në vend. [1] [2] [3]

Disa libra shkollorë standardë [4] përcaktojnë peshën si një sasi vektori, forca gravituese që vepron në objekt. Të tjerët [5] [6] e përcaktojnë peshën si një sasi shkallore, si madhësi e forcës gravitacionale. Të tjerët [7] e përkufizojnë atë si madhësinë e forcës së reagimit të ushtruar mbi një trup nga mekanizmat që e mbajnë atë në vend: pesha është sasia që matet, për shembull, një shkallë matëse. Kështu, në një gjendje të rënies së lirë, pesha do të ishte zero. Në këtë kuptim të peshës, objektet tokësore mund të jenë pa peshë: injorimi i rezistencës së ajrit, molla e famshme që bie nga pema, në rrugën e saj drejt tokës afër Isaac Newtonit, do të ishte pa peshë.

Njësia e matjes për peshën është ajo e forcës, e cila në Sistemin Ndërkombëtar të Njësive (SI) është Njutoni. Për shembull, një objekt me një masë prej një kilogram ka një peshë rreth 9.8 newtones në sipërfaqen e Tokës, dhe rreth një e gjashta më shumë në Hënë. Megjithëse pesha dhe masa janë sasi shkencërisht të dallueshme, termat shpesh ngatërrohen me njëri-tjetrin në përdorim të përditshëm (d.m.th. krahasimi dhe shndërrimi i peshës së forcës në paund në masë në kilogramë dhe anasjelltas). [8]

Komplikimet e mëtutjeshme në sqarimin e koncepteve të ndryshme të peshës kanë të bëjnë me teorinë e relativitetit, sipas të cilit graviteti modelohet si pasojë e lakimit të hapësirës kohore. Në bashkësinë mësimore në shkollë dhe institucione tjera arsimore, një debat i konsiderueshëm ka ekzistuar për më shumë se gjysmë shekulli se si të përcaktohet pesha për nxënësit ose studentët e tyre. Situata aktuale është se një grup i shumëfishtë konceptesh bashkëjetojnë dhe gjejnë përdorim në kontekstet e tyre të ndryshme. [2]

Peshat relative në Tokë dhe trupat e tjerë qiellorë

Trupi Shumëfishi i
gravitetit të Tokës
Graviteti i sipërfaqes</br> m / s 2
Dielli 27.90 274,1
Merkuri 0,3770 3,703
Venus 0,9032 8,872
Toka 1 (sipas përkufizimit) 9.8226 [9]
Hëna 0,1655 1,625
Marsi 0,3895 3,728
Jupiteri 2.640 25.93
Saturni 1,139 11.19
Urani 0.917 9.01
Neptuni 1,148 11.28

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Richard C. Morrison (1999). "Weight and gravity - the need for consistent definitions". The Physics Teacher (në anglisht). 37: 51. Bibcode:1999PhTea..37...51M. doi:10.1119/1.880152.
  2. ^ a b Igal Galili (2001). "Weight versus gravitational force: historical and educational perspectives". International Journal of Science Education (në anglisht). 23: 1073. Bibcode:2001IJSEd..23.1073G. doi:10.1080/09500690110038585.
  3. ^ Gat, Uri (1988). "The weight of mass and the mess of weight". përmbledhur nga Richard Alan Strehlow (red.). Standardization of Technical Terminology: Principles and Practice – second volume (në anglisht). ASTM International. fq. 45–48. ISBN 978-0-8031-1183-7.
  4. ^ Knight, Randall D. (2004). Physics for Scientists and Engineers: a Strategic Approach (në anglisht). San Francisco, USA: Addison–Wesley. fq. 100–101. ISBN 0-8053-8960-1.
  5. ^ Bauer, Wolfgang and Westfall, Gary D. (2011). University Physics with Modern Physics (në anglisht). New York: McGraw Hill. fq. 103. ISBN 978-0-07-336794-1.{{cite book}}: Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
  6. ^ Serway, Raymond A. and Jewett, John W. Jr. (2008). Physics for Scientists and Engineers with Modern Physics (në anglisht). USA: Thompson. fq. 106. ISBN 978-0-495-11245-7.{{cite book}}: Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
  7. ^ Hewitt, Paul G. (2001). Conceptual Physics (në anglisht). USA: Addison–Wesley. fq. 159. ISBN 0-321-05202-1.
  8. ^ The National Standard of Canada, CAN/CSA-Z234.1-89 Canadian Metric Practice Guide, January 1989:
  9. ^ This value excludes the adjustment for centrifugal force due to Earth’s rotation and is therefore greater than the 9.80665 m/s2 value of standard gravity.