Chiyonofuji Mitsugu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search


Chiyonofuji Mitsugu, i lindur më 1 qershor 1955, si Mitsugu Akimoto (Akimoto Mitsugu ?). Në Hokkaidō, Japoni, është një ish-mundës sumo kampion dhe 58 yokozuna e sportit. Ai është tani trajner kreu i qëndrueshëm Kokonoe.

Chiyonofuji ishte një nga yokozuna më të mëdha të kohëve të fundit, duke fituar 31 kampionate turne, të dytë vetëm për Taihō. Ai ishte veçanërisht i shquar për jetëgjatësinë e tij në radhë të lartë sumo, e cila e ka mbajtur për një periudhë prej dhjetë viteve 1981-1991. Ai fitoi turne të tjera në vitet tridhjetë e tij se sa ndonjë mundësi tjetër dhe në pension në mes të tij vitet tridhjetë, në kontrast me yokozuna më të fundit të cilët kanë qenë të prirur që të dalin në pension rreth 30. Chiyonofuji shënoi 1.045 fiton gjatë karrierës së tij profesionale, i cili është i parrahur ende që nga 2009. Rekordin e tij të 807 fiton në ndarje të lartë Makuuchi u mbajt për rreth 19 vjet, deri Kaiō bettered në janar 2010.

Në një sport ku pesha është konsideruar shpesh si jetike, Chiyonofuji ishte mjaft dritë në rreth 120 kg. Ai u mbështet në një teknikë superiore dhe të muskujve për të mundur kundërshtarët. Ai ishte yokozuna më i lehtë që Tochinoumi në 1960.