Jump to content

Çordatët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Chordate)

Çordatët
Vargu kohor: Faza e tretë KambrianeSot, 518–0 Ma[1] (Rekorde të mundshme në Ediakaran, 555 Ma)[2]
Peshku prej xhami (Kryptopterus vitreolus) është një ndër llojet e pakta që ka një shtyllë kurrizore të dukshme.
Klasifikimi shkencor e
Mbretëria: Animalia
Nënmbretëria: Eumetazoa
Dega: Bilateria
Dega: Nephrozoa
Mbifilumi: Deuterostomia
Filumi: Chordata
Haeckel, 1874[3][4]
Nëngrupet
Gjithashtu shiko tekstin

Një Çordatë quhet çdo kafshë që i përket filumit Chordata. Çordatët karakterizohen nga një kurriz nervor dorsal dhe një bisht post-anal, për të paktën një periudhë kohore gjatë ciklit të tyre të jetës. Çordatët formojnë një embrion gjatë fazës së zhvillimit. Ato janë gjithashtu simetrikisht kolomatë me segmentim metamerik dhe një sistem qarkullimi. Në rastin e çordatëve të vertebrorëve, notoçordët[a] zakonisht zëvendësohen me një kolonë vertebrale gjatë zhvillimit.

  1. ^ Notoçordi është një shufër elastike e përbërë nga një material i ngjashëm me kërcin.[5]
  1. ^ Yang, Chuan; Li, Xian-Hua; Zhu, Maoyan; Condon, Daniel J.; Chen, Junyuan (2018). "Geochronological constraint on the Cambrian Chengjiang biota, South China" (PDF). Journal of the Geological Society (në anglisht). 175 (4): 659–666. Bibcode:2018JGSoc.175..659Y. doi:10.1144/jgs2017-103. ISSN 0016-7649. S2CID 135091168. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 2022-10-09.
  2. ^ Fedonkin, M. A.; Vickers-Rich, P.; Swalla, B. J.; Trusler, P.; Hall, M. (2012). "A new metazoan from the Vendian of the White Sea, Russia, with possible affinities to the ascidians". Paleontological Journal (në anglisht). 46: 1–11. doi:10.1134/S0031030112010042. S2CID 128415270.
  3. ^ Haeckel, E. (1874). Anthropogenie oder Entwicklungsgeschichte des Menschen. Leipzig: Engelmann.
  4. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Nielsen2012
  5. ^ Stemple, Derek L. (2005-06-01). "Structure and function of the notochord: an essential organ for chordate". Development (në anglisht). 132 (11): 2503–2512. doi:10.1242/dev.01812. ISSN 0950-1991. PMID 15890825.