Coreca

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Coreca (Coraca ose Corica, në dialektin arkaik Coracan) është një fshat italian pjesë e komunës Amantea, në provincën e Kozencës, në Kalabri, i vendosur afër kufirit me fshat Campora San Giovanni. Fshati ka rreth 700 banorë.

Panorama Coreca

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kufijtë dhe territori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Deti i Tyrrjanit është në perëndim të Coreçës dhe qyteti i Amantea është në jug, ku kufiri fillon në Campora San Giovanni. Territori përbëhet kryesisht nga një majë shkëmbore, dhe qendra e qytetit shtrihet në fushë. Ajo gjithashtu përfshin një zonë kodrinore dhe plazhe të gjera. Klima është tipike mesdhetare, e karakterizuar nga dimër të butë dhe të lagësht dhe verë të nxehtë, të thatë dhe me erë me një përqindje të lartë të ditëve me diell.


Ekonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimi kryesor i pasurisë në Coreca, si dhe në Campora San Giovanni është sektori i turizmit dhe hotelierisë, i zhvilluar në sajë të bregdetit piktoresk: popullor janë Shkëmbinjtë Coreca, të fotografuar që nga viti 1960 dhe të përdorura nga entuziastët e radio amatorëve. Ka edhe disa fabrika të vogla ku prodhohen ushqime, mobilje dhe makineri.

Coreca në vitet 1950

Fshatrat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga 2017 territori i Coreca është i ndarë në fshatrat e mëposhtme:

  • Formiciche
  • Giascogne (në dialektin lokal Juascugnu )
  • Grotte (në dialektin lokal "i Grutti")
  • La Pietra (në dialektin lokal a Petraja )
  • Marinella (nga viti 2011)
  • Oliva (nga viti 2011)
  • Stritture (që i përket Campora San Giovanni në mes të viteve 2008 dhe 2011)
  • Salto da Zita
  • Scogliera


Monumente dhe vende të interesit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kisha e Zojës së engjëjve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 1 tetor 1964 filloi puna për ndërtimin e Kishës së Coreçës, e cila i dedikohet Zojës së engjëjve, puna që përfundoi në vitin 1965 në prani të autoriteteve të kohës. Kisha është e stilit modern, por të matur, në gjendje të mbajë 65 njerëz. Çdo vit gjatë festës patronale (22 gusht) ka një procesion nëpër rrugët qendrore.

Sheshi Madonna degli Angeli[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 2 prill 2003, u miratua rezoluta komunale dhe më 5 maj 2005 filluan punimet për ndërtimin e sheshit qendror me qëllim të mbajtjes së ngjarjeve verore të fshatit. Që nga viti 2015 ajo është emëruar pas nga Madonna degli Angeli për afërsinë me kishën e vogël dhe gjithashtu për praninë e një kamari të vogël me një statujë të Zojës sonë. Sheshi trajtohet, pastrohet dhe mirëmbahet në një përdorim komunal nga një shoqatë turistike lokale që nga viti 2013.

Shpella e Coreca-s[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Miniera hekuri e Temës së lashtë janë shumë të rëndësishme në këtë zonë. Gjatë Luftës së Dytë Botërore ato u përdorën si një strehë për banorët lokalë dhe për ushtarët anglo-amerikanë që i përdorën ato si magazina. Më vonë shpellat u përdorën për ngjarjet e Krishtlindjeve dhe të Pashkëve deri në fillim të viteve 2000.

Kulla e Coreca ose "Turriella"[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kulla e Coreca ndodhet në veri të fshatit Coreca, në shpatet e kodrës Tuvulo. Kjo kullë, pjesërisht e shembur në katin e parë, ka një rëndësi historike. Ajo perceptohet si një ndërthurje e stileve që janë ndjekur gjatë shekujve dhe përdoren kryesisht si pikëpamje të arabëve, pastaj normanët dhe zotërinjtë e ndryshëm të territorit pasuan deri në ardhjen e trupave naziste dhe më pas të trupave anglo-amerikane në Lufta e Dytë Botërore. Turriella mund të arrihet nga rruga Tonnara në veri dhe rruga nga Marinella në jug.

Photogallery[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]