County (Shtetet e Bashkuara)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga County)
Shko te: navigacion, kërko
Shtetet e Bashkuara dhe kufinjtë e niveleve të dytë të administratës e tyre

Termi county (shumës: Counties; shqiptimi: Kaunti, shumës: Kountet) është një njësi administrative në Shtetet e Bashkuara. Countet janë ndarja e dytë administrative të ShBA-së, pas ndarjës në shtete federale. Termi "county" përdoret në 48 nga 50 shtetet federale të Amerikës, në Louisiana përdoret termi "parish" (që do të thotë: Famulli) dhe në Alaska përdoret termi "borough" (që do të thotë: një lloj qarku ose rrethi).[1] Përkthyer në të gjuhën shqipe quhet Qark (shumës: Qarqet). Momentalisht ekzistojnë 3,143 counte (qarqe) në ShBA.

Qyteti kryesor quhet "County Seat", përveç kryeqendrat në Louisiana quhen "Parish Seat". Qarqet në Connecticut dhe në Rhode Island konsiderohen si njësi territoriale ose njësi gjeografike dhe nuk kanë kryeqendra.[2][3]

Numri mesatare i qarqeve është 62 qarqe për çdo shtet federal. Shteti me numrin më të madh të qarqeve është Texas me 254 qarqe, shteti me numrin më të vogël të qarqeve është Delaware me tre qarqe. Në regjistrimin e popullsisë dhe banesave të vitit 2000, mesatarja e popullsisë të një qarku ishte rreth 100,000 banorë. Los Angeles County është qarku më i populluar me rreth 9,880,000 banorë (Regj. popullsisë 2009), ai është më madh sa tetë shtete të ShBA-së. Ndërsa Loving County është qarku popullsinë më të vogël, ka vetëm 82 banesa (Regj. popullsisë 2010).

Burimet[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ http://www.naco.org/Counties/Pages/Overview.aspx - E hapur më 22 shkurt 2011
  2. ^ http://www.ri.gov/facts/trivia.php - E hapur më 23 janar 2010
  3. ^ http://www.ct.gov/sots/cwp/view.asp?a=3188&q=392376 - E hapur më 23 janar 2010

Shih edhe[redakto | redakto tekstin burimor]