Dalmatinët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dalmatinët është një term që në kuptimin më të gjerë nënkupton të gjithë banorët, domethënë njerëzit e lindur në Dalmaci . Në një kuptim më të ngushtë, kjo do të thotë njerëz që e konsiderojnë përkatësinë e Dalmacisë një pjesë të identitetit të tyre, qoftë si anëtarë të një grupi të veçantë brenda kombit më të gjerë kroat, ose si një grup etnik më vete.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Koncepti i dalmatinëve si një komb i veçantë ishte një nga themelet e programit politik të Partisë Autonomiste të Dalmacisë në shekullin e 19-të. Mbështetësit e saj kundërshtuan bashkimin e Mbretërisë së Dalmacisë me Mbretërinë Triune të Kroacisë, Sllavonisë dhe Dalmacisë dhe deklaruan se popullsia vendase, për shkak të ekspozimit më të madh ndaj gjuhës dhe kulturës italiane, si dhe për shkak të ndikimit të kulturës ilire, nuk ndan të njëjtin identitet me kroatët. Koncepti, megjithatë, nuk u ngrit, sepse në gjysmën e dytë të shekullit të 19-të, shumica e banorëve të Dalmacisë zgjodhën nacionalizmin kroat, dhe më pas nacionalizmin serb (të mishëruar në konceptin e "serbëve katolikë"), irredentizmin italian, dhe, në fillim të shekullit të 20-të Jugosllavisë.

Dalmatinët nuk janë njohur kurrë si një grup etnik i veçantë nga autoritetet zyrtare. Në regjistrimet e fundit të popullsisë - në vitin 1991 dhe 2001 - personat që do të deklaronin "dalmatinë" si kombësinë e tyre u regjistruan si "të përcaktuar rajonalisht".

Terma të ndërlidhur[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]