Dardha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dardha
noform
noform
Dardha Evropiane
Klasifikimi Shkencor
Mbretëria Bimë
Ndarja Magnoliophyta
Klasa Magnoliopsida
Rendi Rosales
Familja Rosaceae
Gjinia Pyrus
Lloji Rreth 30 llojeDardha (latinisht: Pyrus) është bimë drunore nga familja Rosaceae, frutat e së cilës përdorën për ushqim. Lloje të kësaj bime rriten në pjesë të ndryshme të Evropës, Azisë dhe Afrikës. Trungu i saj arrin lartësi mesatare 10-17 m, është gjethërënëse, me gjethe të thjeshta dhe të vendosura në mënyrë jo simetrike (2-12 cm).

Fruti dradha është pemë e lëngshme dhe e ëmbël me përbërje pak të kokrriztë. Sipas disa të dhënave kultivimi i dardhës daton që para 3000 vitesh. Supozohet se më këtë frut janë freskuar njerëzit që në epokën e gurit. Në Odise Homeri dardhën e karakterizon si „dhuratë nga Zoti“, kurse në kohën e mbretit freng Luigji i kanë qenë simbol të luksit.

Dardha jeton rreth 300 vjet.

Dardha Evropiane
Dardha Evropiane

Llojet e dardhave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Llojet e dardhave janë:

Dardha Evropiane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dardha Mesdhetare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dardha të Azisë së mesme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dardha të lindjes së largët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]