Dark ueb-i

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Dark ueb-i është përmbajtja e World Wide Web që ekziston në darknete, rrjete të mbivendosur që shfrytëzojnë Internetin, por kërkojnë programe specifike, konfigurime ose autorizim për të hyrë. [1] Dark ueb-i formon një pjesë të vogël të deep web-it, pjesë e Uebit që nuk indeksohet nga motorët e kërkimit në internet, megjithëse ndonjëherë termi deep web përdoret gabimisht për t'iu referuar posaçërisht dark web-it.

Darknet-et të cilat përbëjnë dark web-in përfshijnë rrjete të vogla, friend-to-friend peer-to-peer, si dhe rrjete të mëdha, me popullaritet të tilla si Tor, FREENET, I2P, dhe Riffle të përdorura nga organizata publike dhe individë. Përdoruesit e dark ueb-it i referohen web-it të rregullt si Clearnet për shkak të natyrës së tij të painkriptuar. [2]Dark ueb-iTor ose onionland [3] përdor teknikën e anonimizimit të trafikut të rrugëtimit me shtresa me prapashtesën e top level domain onion.

  1. ^ NPR Staff (25 maj 2014). "Going Dark: The Internet Behind The Internet". Arkivuar nga origjinali më 27 maj 2015. Marrë më 29 maj 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Clearnet vs hidden services – why you should be careful". DeepDotWeb. Arkivuar nga origjinali më 28 qershor 2015. Marrë më 30 prill 2020. |archiveurl= dhe |archive-url= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); |archivedate= dhe |archive-date= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); |accessdate= dhe |access-date= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Chacos, Brad (12 gusht 2013). "Meet Darknet, the hidden, anonymous underbelly of the searchable Web". PC World. Arkivuar nga origjinali më 12 gusht 2015. Marrë më 16 gusht 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)