Jump to content

Delaware County (Indiana)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Delaware County

Delaware County është një qark në shtetin Indiana, SHBA. Në vitin 2020, kishte një popullsi prej 111,903 banoësh.

Qarku Delaware u autorizua si blerje e re toke në jug të Lumit Wabash në janar 1820. Projekti u fitua në vitin 1818, sipas Traktatit të Shën Marisë. Ai përfshinte pellgun e kullues së Lumit të Bardhë (Indiana), përgjatë të cilit jetonte populli Delaware, një popull nga Amerikanët vendas që u vendos aty dhe nga e cila ka marrë emrin Qarku. Njerëzit e Delaware u zhvendosën në këto toka në perëndim të Lumit Misisipi, në vitet 1840. Dikur qarku ishte shtëpia e Tenskwatawa ("Profeti"), një vëlla i Tecumseh i cili nxiti një kryengritje të madhe indiane në 1811 që kulmoi në Betejën e Tippecanoe. David Conner, një tregtar, ishte koloni i parë i bardhë, që mbërriti në fillim të viteve 1810. Pas formimit, qarqe të shumta u gdhendën nga origjinali dhe një mbetje që ruante emrin origjinal u organizua në 1827.

Pas Luftës Civile Amerikane qarku përjetoi një bum ekonomik të shkaktuar nga zbulimi i gazit natyror, i cili nxiti rritjen e shpejtë industriale në zonën përreth.

Zbulimi i parë i gazit natyror në Indiana ndodhi në 1876 pranë Eaton. Një kompani po bënte shpime në kërkim të qymyrit dhe kur arritën në një thellësi prej gjashtëqind këmbësh, pati një zhurmë të madhe dhe nga pusi dolën tym me erë të keqe. Pas një hetimi të shkurtër, u vendos se ata kishin thyer tavanin e Ferrit dhe vrima u mbush shpejt. Në 1884, kur u zbulua gaz natyror në Ohajo afër, njerëzit kujtuan incidentin. Ata u kthyen në vend dhe hapën pusin e parë të gazit natyror në Indiana. Gazi ishte aq i bollshëm dhe i fortë sa kur pusi u ndez, flakët mund të shiheshin nga Muncie.

Qarku Delaware përbëhet nga lendina të ulëta, të theksuara nga rrugët ujore. Lumi Misissinewa rrjedh në perëndim përmes pjesës veriore të kontesë, ndërsa Lumi i Bardhë kalon në perëndim përmes pjesës qendrore të qarkut, përmes një rezervuari të madh që menaxhohet nga qyteti. Toka është pjellore. Pika e lartë e qarkut është një zonë kodrinore në cepin juglindor, ESE nga rezervuari Prairie Creek.