Jump to content

Demokracia e Re (Greqi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Nea Dimokratia (greqisht Νέα Δημοκρατία, në kuptimin Demokracia e Re) është parti politike në Greqi, që dallohet për orientimin e saj të kombinuar liberal e konzervartiv. Partia u themelu më 1974 nga Konstantinos Karamanlis, pas rëzimit të diktaturës ushtarake. Nën regjimin e Karamanlisit Greqia nënshkrojë disa marrveshje me Bashkimin Evropian si ajo për asocimit, bashkësisë ekonomike dhe anëtarsi i plotë i Greqisë më 1981 në Bashimin Evropian.

Simbolet e partisë Nea Dimokratia janë incialet N dhe Δ. Në mes të këtyre dy shkronjave depërton një dorë e djathtë e cila mbanë një flakatare me flakë të kuqe. Ngjyra simbolike e partisë është e kaltërta.

Ylberimi i drejtimeve politike është i gjërë. Vetë themeluesi Karamanlisi, më parë i takonte partisë së djathtë ERE (Ethniki Rizospastiki Enosis = Unioni Etnik Radikal). Ky me partin e re, me një program liberal mundohej ta paraqiste një vijë politike moderne dhe progresive. Në të u bashkuan liberalët e rinj, socialkonzervativët, rojalistët si dhe mbështetës me pikëpamje krishtere-ortodokse të unionit qendrorë. Llogarite që kjo lidhje-parti të jetë si parti më e rëndësishmja dhe prirëse e konzervativëve në Greqi. Në niveli evropian merret si Parti popullore Evropiane.

Të arriturat në zgjedhjet parlementare 1974-2007[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Viti Kryetari i partisë Numri i votave Përqindja e votave Numri i anëtarëve në parlament Pozita në parament
1974
2,669,133
54.4%
220
Qeveri
1977
2,146,365
41.8%
171
Qeveri
1981
2,034,496
35.9%
115
Kyeparti opozitare
1985
2,599,681
40.8%
126
Kryeparti opozitare
1989
2,887,488
44.3%
145
Në koalicion në qeverin e të majtës, Koalicioni i majtë i Lëvijes dhe Ekologjisë (SYN)
1989
3,093,479
46.2%
148
Pjesë e qeverisë gjithë partiake
1990
3,088,137
46.9%
150
Qeveri
1993
2,711,241
39.3%
111
Kryeparti opozitare
1996
2,584,765
38.1%
108
Kryeparti opozitare
2000
2,935,242
42.7%
126
Kryeparti opozitare
2004
3,359,058
45.4%
165
Qeveri
2007
2,995,479
41.83%
152
Qeveri