Jump to content

Denudacioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Denudacioni (lat. denudare = shveshje) është shveshja e shkëmbinjëve për shkak të ndryshimit të temperaturave dhe zgjerimi i rrënjëve të bimëve.

Në gjeologji është term përmbledhës për të gjitha proceset morfologjike në reliev ( erozioni, abrazioni …). Denudacijoni nënkupton bartja e dheut të shkapërderdhur nën ndikimin e forcave ekzogjene ( të jashtme). Ky procesh shkakton shveshjen dhe uljen e sipërfaqës.

Intenziteti i tij më së shumti varet nga përbërja dhe pjerrtësia e terenit dhe mbulesës bimore.

shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]