Derivatet karboksilike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Struktura e grupit karboksilik

Derivatet karboksilike janë acide organike, kanë formulë të përgjithshme R-COOH dhe Ar-COOH.

Përbëhen prej dy grupeve funksionale :

Grupi KARBOnilik R—C=O
Grupi hidroKSIL —OH

Karboksil - Derivatet karboksilike

Ndarja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Derivatet karboksilike ndahen në dy grupe kryesore.

Në bazë të natyrës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Alimfatike ( CH3 COOH )
  • Aliciklike ( C6H11 COOH )
  • Aromatike ( C6H5 COOH )

Në bazë të grupeve hidroksilike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Monokarboksilike
  • Dikarboksilike
  • Trikarboksilike
  • ...
  • Polikarboksilike