Jump to content

Deti Arabik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një hartë që tregon vendndodhjen e Detit Arabik në Oqeanin Indian. Krijuar nga NormanEinstein, 19 korrik 2005.

Deti Arabik (Arabisht: اَلْبَحرْ ٱلْعَرَبِيُّ, romanizuar: Al-Bahr al-ˁArabī) është një rajon deti në veri të Oqeanit Indian, i kufizuar në perëndim nga Gadishulli Arabik, Gjiri i Adenit dhe Kanali Guardafui, në veriperëndim nga Gjiri i Omanit dhe Irani, në veri nga Pakistani, në në lindje nga India, dhe në juglindje nga deti Laccadive[1] dhe Maldivet, në jugperëndim nga Somalia.[2] Sipërfaqja e përgjithshme e saj është 3,862,000 km2 dhe thellësia maksimale është 4,652 metra. Gjiri i Adenit në perëndim lidh Detin Arabik me Detin e Kuq përmes ngushticës së Bab-el-Mandeb, dhe Gjiri i Omanit është në veriperëndim, duke e lidhur atë me Gjirin Persik.

  1. ^ Banse, Karl, and Charles R. McClain. "Winter blooms of phytoplankton in the Arabian Sea as observed by the Coastal Zone Color Scanner." Marine Ecology Progress Series (1986): 201-211.
  2. ^ Pham, J. Peter. "Putting Somali piracy in context." Journal of Contemporary African Studies 28.3 (2010): 325-341.