Dimokratikos Synagermos

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Tubimi Demokratik, DISY (Qiprotçe:Δημοκρατικός Συναγερμός), është parti politike e demokratëve dhe konservativëve të krishterë në Republikën Qipriote.

Partia u themelua më 1976 nga Glavkos Kliridis. Që nga pavarësia e republikës në vitin 1960 ishte president i këshillit të përfaqësuesv dhe pas puçit në vitin 1974 ishte dhe kryetar i përkohshëm i shtetit. Më pastaj kandidoi 6 herë për kryetar shteti, dy herë ja arriti qëllimit më 1993 dhe 1998 me mandate prej pesë viteve.

Tubimi Demokratik është parti parlamentare e Bashkimit Evropian. Ajo në Parlamentin e BE-së ka dy deputet të hyrë në grupin e konservative të BE-së