Parlamenti i Bashkimit Evropian

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Flag of Europe.svg Parlamenti i Bashkimit Evropian
EP Strasbourg hemicycle l-gal.jpg

Sala plenare e kuvendit në Shtrasburg

ndarja e ulëseve
shih dhe: Lista e anëtarëve të tashëm
Grupet politike Ulëse
Konservatorët 288
Socialdemokratët 217
Liberalët 100
Nacionalkonservatorët 44
Të Gjelbërtit 43
Të majtët 41
Kritikët 22
Të pavarurit 30

Parlamenti i Bashkimit Evropian (Parlamenti i BE-së) shpesh i njohur gabimisht nga mjetet e informimit si Parlamenti Evropian është kuvendi i Bashkimit Evropian. Ky kuvend është institucioni i vetëm i nivelit Evropian në të cilin kuvendarët zgjidhen drejt për drejtë nga populli i shteteve anëtare të BE-së. Kuvendarët zgjidhen për periudhën kohore pesvjeçare.

Parlamenti i BE-së, është themeluar më 1952 dhe nga kjo kohë, vit pas viti, detyrat dhe të drejtat e tij brenda BE-së kanë shkuar duke u zgjeruar.