Disc jockey

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një disc jockey, gjithashtu i njohur edhe si DJ, është një person që e zgjedh dhe e luan muzikën e regjistruar, për një audiencë. Fillimisht, disk referohet tek regjistrimet në gramafon, gjithashtu referohet te Compact Disc, dhe është bërë shqiptim më i shpeshtë. Sot, termi përfshin të gjitha format e muzikës playback.

Llojet

Ja disa lloje të kalorës disk. DJ radio apo personalitete radio futur dhe të luajë muzikë që është transmetuar në PD, FM, valë të shkurtra, radio stacioneve dixhitale apo të internetit. DJ Club zgjidhni dhe të luajë muzikë në bare, klube nate apo diskoteka, ose në partitë apo raves, apo edhe në stadiume. DJ Mobile udhëtojnë me sistemet portative të shëndosha dhe të luajë muzikë të regjistruar në një shumëllojshmëri të ngjarjeve. Disa DJ celular gjithashtu të shërbejë si mjeshtër ceremonive apo MC drejton vëmendjen e pjesëmarrësve, dhe mbajtjen e një fokus dhomë të gjerë mbi atë që është e përfshirë në agjendën e ngjarjes. Ka edhe shumë konkurse që specializohen në përzierjen, kruarje ose lloje të tjera të teknikave.

Llojet e tjera të DJ përdorin teknika muzikore performancës që mundësojnë ata për të kategorizohen si kryerjen e muzikantë, në varësi të situatës. DJ hip hop jo vetëm të zgjidhni dhe të luajnë muzikë duke përdorur turntables të shumta për të mbështetur një ose më shumë MCS / Rappers, por ata gjithashtu kryejnë gramafon kruarje të krijuar tingujt perkusion, dhe janë gjithashtu shpesh kenges dhe / ose prodhuesit e muzikës që përdorin turntablism dhe marrjen e mostrave për të krijuar mbështetur instrumentale për këngë të reja. Në reggae, DJ (deejay) është një këngëtar i cili raps, "bukë", ose biseda mbi gjurmët e para-regjistruara ritmin ndërsa zgjedhjen individuale dhe luajnë ata është përmendur si një përzgjedhësi. [1] [2] Shumë artistë Electronica dhe prodhuesit të cilët gjithashtu punojnë si DJ shpesh kryejnë muzikë duke i kombinuar turntablism me tastierë apo elektronikë të gjalla. Electronica, hip-hop ose reggae DJ edhe shpesh bashkëpunojnë dhe të luajë muzikë live me grupe dhe muzikantë nga disa zhanre muzikore (rock, metaleve të rënda, jazz apo muzikë edhe klasike), duke përdorur turntables dhe elektronike si instrumentet muzikore. Sipas një studimi të vitit 2012, ka rreth 1 milion ¼ jockeys profesionale disk në botë. [3]

Pajisje dhe teknikë

Pajisje Club DJ mund të përbëhet nga:

Sound regjistrimet në të mesme të preferuar një DJ-së (për shembull, të dhënat vinyl, CD, kompjuter media files, etj) Një kombinim i dy pajisje (ose vetëm një, nëse playback është dixhital) për të luajtur regjistrime zanore, për rotacion mbrapa dhe me radhë për të krijuar një rishikim të vazhdueshëm të muzikës (për shembull, lojtarët rekord, lojtarët kompakt disk, media players kompjuter të tilla si një MP3 player, etj) Një sequencer të shumta të cilat mund të përzierje MIDI gjurmët me Digital Audio Një sistem i shëndoshë për përforcim apo transmetimin e incizimeve (për shembull, sistem portativ audio, sistemit të adresave publike) apo një sistem transmetimi radio A mikser DJ, e cila është një (zakonisht 2 - ose 4-kanal) mikser audio zakonisht te pajisur me nje crossfader përdorur të shkojnë probleme nga një kantik tjetër, duke përdorur dy ose më shumë pajisje riprodhimit; Kufje, kufje apo të përdorura për të dëgjuar një regjistrim, ndërsa regjistrimi tjetër është duke u luajtur në audiencë, apo për të dëgjuar të dy regjistrimet në të njëjtën kohë; dhe Opsionale, një mikrofon, kështu që mund të prezantoj DJ këngë dhe të flisni me audiencat. Pajisje të tjera mund ose mund të shtohet në bazë të setup DJ (më lart), duke siguruar manipulimet unike të shëndosha. Pajisjeve të tilla përfshijnë, por nuk kufizohen vetëm në:

Efektet elektronike njësi të tilla si vonesë, reverb, oktavë, barazues, kor, etj Disa DJ klubit të përdorni një efekt subharmonic Synthesizer cilat ose dyshe frekuenca e ulët me energji të shtuar një oktavë më të ulët ose sintetizon harmoni të tillë që përshtypja e një zë shumë të ulët bas është shtuar në përzierje. Një sistem i kompjuterizuar të performancës, e cila mund të përdoret me rivalitet vinyl software për të manipuluar fotografi dixhitale në kompjuter në kohë reale. Headshells Multi-majë shkruese, të cilat lejojnë një DJ për të luajtur grooves të ndryshme të të njëjtit procesverbal në të njëjtën kohë. DJ Speciale hardware dixhital kontrollues që mund të manipuluar fotografi dixhitale në një PC ose laptop. Modele, sequencers, tastierë elektronike muzikore (sintisajzerë), ose daulle makina. Një kontrollues Midi përdoret për të shkaktuar aspekte të ndryshme të DJ software, të tilla si Serato Scratch Live, VirtualDJ dhe TRAKTOR. Disa teknika janë përdorur nga DJ-ve si një mjet për të përzierje dhe përzierje të mirë muzikë të regjistruar. Këto teknika kryesisht përfshijnë cueing, barazimin dhe audio përzierjen e dy apo më shumë burime të shëndosha. Kompleksiteti dhe frekuenca e teknikave speciale të varet në masë të madhe në vendosjen në të cilin një DJ është duke punuar. Radio DJ janë më pak të ngjarë të përqëndrohet në procedurat muzikë-përzierjen se DJ e klubit, të cilët mbështeten në një tranzicion të qetë në mes të këngëve të përdorur një sërë teknikash.

Teknikat gramafon Club DJ përfshijnë beatmatching, mënyrë të foluri dhe shqip-cueing për të ruajtur energji në një dancefloor. Turntablism mishëron artin e prerjes, mundi shkathtësitë e tyre zhonglere, kruarje, pika gjilpërë, faza zhvendosje, përsëri tjerrje dhe më shumë për të kryer tranzicionit dhe overdubs e mostrave në mënyrë më krijuese (edhe pse turntablism është konsideruar shpesh një përdorim i gramafon si një instrument muzikor më tepër se një mjet për përzierja muzikë të regjistruar). DJ profesionale mund të përdorin harmonik përzierjen për të zgjedhur këngët që janë në çelësat pajtueshme muzikore. [4] [5]

Përparimet e fundit në teknologji në të dy DJ hardware dhe software mund të sigurojë përfundimin asistuar ose automatik të disa teknikave tradicionale DJ dhe aftësitë. Shembujt përfshijnë foluri dhe beatmatching, të cilat mund të automatizuar pjesërisht ose plotësisht duke shfrytëzuar DJ software që kryen sinkronizimin automatik të regjistrimeve zanore, një tipar i emërtuar zakonisht "sync". Shumica miksera DJ tani përfshijnë një mundi-counter i cili e analizon ritmin e një burim në hyrje të shëndoshë dhe tregon tempo e saj në rrahje në minutë (BPM), të cilat mund të ndihmojnë me beatmatching burimet analoge të shëndoshë.

Në të kaluarën, duke qenë një DJ ka qenë kryesisht një zeje vetë-mësohet, por me kompleksitetin e teknologjive të reja dhe të konvergjencës me metodat e prodhimit muzikë, ka një numër në rritje i shkollave dhe organizatave që ofrojnë udhëzim mbi teknikat. [6]

Historia

1920 Në 1892, Emile Berliner filloi prodhimin komercial të dhënat e tij gramafoni, të dhënat e para disk që do të ofrohen për publikun. Në vitin 1906, Reginald Fessenden transmetohet e parë të transmetuar në radio audio në histori edhe duke luajtur rekordin e parë, atë të një contralto kënduar Largo Handel-së nga Kserksit. [7]

Parë kalorës radio disk në botë ishte Ray Newby, i Stockton, Kaliforni. Në 1909, në moshën 16 vjeçare, Newby filloi të luajë rregullisht të dhënat në një transmetues të vogël, ndërsa një student në Herrold Kolegjin e Inxhinierisë dhe Wireless, të vendosura në San Jose, Kaliforni, nën autoritetin e radio pionier Charles "Doc" Herrold. [8 ] [9]

"Ne kemi përdorur të dhënat e njohura në atë kohë, kryesisht të dhënat Caruso, sepse ata ishin shumë të mira dhe me zë të lartë, kishim nevojë për një të rritur ... kemi filluar në një bazë eksperimentale dhe më pas, për shkak se kjo është roman, qëndruam në orar vazhdimisht pa lënë ajrit në çdo kohë nga ajo kohë, përveç për një kohë shumë të shkurtër gjatë Luftës së Parë Botërore, kur qeveria të na kërkohet për të hequr antenën ... Shumica e programeve tona është të dhënat, unë do të pranoj, por natyrisht që ne u dha lajmet si ne mund të marrë atë ... "[8]

-Ray Newby, unë kam marrë një Sekret (1965) Me 1910, transmetimi i rregullt radio kishte filluar të përdorin "live" si dhe të shëndoshë prerecorded. Në moshën radio hershme, lënda zakonisht përfshirë komedi, dramë, muzikë, lajme, dhe sportive raportimit. Mbi-ajër announcers dhe programuesit më vonë do të njihet si kalorësve disk. Në vitet 1920, joints Juke u bë e famshme si vende për vallëzim dhe të pijshëm për të regjistruar muzikë jukebox. Në vitin 1927, Christopher Stone bë folësi i parë radio dhe programues në Mbretërinë e Bashkuar, në radio stacionin BBC.