Jump to content

Dishnica

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dishnica është një rajon tradicional ose "etnografik" i Shqipërisë, i vendosur në pjesët veriore të ish-qarkut të Përmetit dhe disa zona afër, me kufijtë e saj të saktë që herë pas here janë të paqartë.

Pjesa më e madhe e popullsisë së saj është etnikisht shqiptare dhe tradicionalisht adhurues i tarikatit mistik-sufi bektashi me prirje shiite, dhe së bashku me Skraparin fqinj është një nga rajonet më të mëdha bektashiane në Shqipëri, megjithëse sot shumë njerëz janë të rastësishëm për të respektuar ritet fetare. Banorët e saj flasin një dialekt toskë që është afër shqipes standarde, e cila fillimisht bazohej në dialektin e qytetit të afërt të Këlcyrës.