DisplayPort

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Lidhësi DisplayPort.

DisplayPort (DP) është një ndërfaqe e ekranit dixhital e zhvilluar nga një konsorcium prodhuesish të kompjuterëve dhe çipave dhe e standardizuar nga Shoqata e Standardeve të Elektronikës Video (VESA). Përdoret kryesisht për të lidhur një burim video me një pajisje ekrani siç është një monitor kompjuteri. Mund të mbajë gjithashtu audio, USB dhe forma të tjera të dhënash.[1]

DisplayPort u krijua për të zëvendësuar VGA, FPD-Link dhe ndërfaqen vizuale dixhitale (DVI). Është i pajtueshëm me ndërfaqe të tjera, si HDMI dhe DVI, nëpërmjet përdorimit të përshtatësve aktivë ose pasivë.[2]

Është ndërfaqja e parë e ekranit që mbështetet në transmetimin e të dhënave të paketuara, një formë e komunikimit dixhital që gjendet në teknologji të tilla si Ethernet, USB dhe PCI Express. Ai lejon përdorimin e lidhjeve të brendshme dhe të jashtme të ekranit. Ndryshe nga standardet e vjetra që transmetojnë një sinjal orë me çdo dalje, protokolli i tij bazohet në paketa të vogla të dhënash të njohura si paketa mikro, të cilat mund të fusin sinjalin e orës në rrjedhën e të dhënave, duke lejuar rezolucion më të lartë duke përdorur më pak kunja.[3] Përdorimi i paketave të të dhënave gjithashtu e bën atë të zgjerueshëm, që do të thotë se më shumë veçori mund të shtohen me kalimin e kohës pa ndryshime të rëndësishme në ndërfaqen fizike.[4]

DisplayPort mund të përdoret për të transmetuar audio dhe video në të njëjtën kohë, megjithëse secila mund të transmetohet pa tjetrën. Shtegu i sinjalit të videos mund të variojë nga gjashtë deri në gjashtëmbëdhjetë bit për kanal me ngjyra dhe shtegu i audios mund të ketë deri në tetë kanale me audio PCM të pakompresuar 24-bit, 192 kHz. Një kanal ndihmës me dy drejtime, gjysmë dupleks, mbart të dhënat e menaxhimit të pajisjes dhe kontrollit të pajisjes për Lidhjen kryesore, të tilla si standardet VESA EDID, MCCS dhe DPMS. Ndërfaqja është gjithashtu e aftë të mbajë sinjale USB dydrejtimëshe.[5]

Ndërfaqja përdor një sinjal diferencial që nuk është i pajtueshëm me DVI ose HDMI. Sidoqoftë, portat DisplayPort me modalitet të dyfishtë janë krijuar për të transmetuar një protokoll DVI ose HDMI me një lidhje (TMDS) nëpër ndërfaqe përmes përdorimit të një përshtatësi të jashtëm pasiv, duke mundësuar modalitetin e përputhshmërisë dhe konvertimin e sinjalit nga 3.3 në 5 volt. Për VGA/YPbPr analoge dhe DVI me lidhje të dyfishtë, kërkohet një përshtatës aktiv me fuqi për pajtueshmërinë dhe nuk mbështetet në modalitetin e dyfishtë. Përshtatësit aktivë VGA mundësohen drejtpërdrejt nga lidhësi DisplayPort, ndërsa adaptorët aktiv DVI me lidhje të dyfishtë zakonisht mbështeten në një burim të jashtëm energjie si USB.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "DisplayPort Technical Overview" (PDF). VESA.org. 10 janar 2011. Marrë më 23 janar 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "DisplayPort... the End of an Era, but Beginning of a New Age". Hope Industrial Systems. 27 prill 2011. Marrë më 9 mars 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "AMD's Eyefinity Technology Explained". Tom's Hardware. 28 shkurt 2010. Marrë më 23 janar 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "An Inside Look at DisplayPort v1.2". ExtremeTech. 4 shkurt 2011. Marrë më 28 korrik 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "The Case For DisplayPort, Continued, And Bezels". Tom's Hardware. 15 prill 2010. Marrë më 28 korrik 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)