Dituria njerëzore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dituria njerëzore (greq. anthroposofia) quhej edhe shkenca shpirtërore nga themeluesi i saj Rudolf Shtajner, është një përpjekje për të hetuar dhe përshkruar dukurinë shpirtërore me një avitje të saktë dhe të qartë që me të cilën shkencat natyrore hetojnë dhe përshkruajnë botën fizike. Avitjen e tij Shtajneri e përshkruan si "shpirt-vëzhgime duke përdorur mënyra shkencore".

Idetë e tij i kanë rrënjët në kulturën lulëzuese gjermanike që përfundoi në filozofinë kapërcyese të Hegelit, Fihtes dhe Shelingut nga njëra ane, dhe në anën tjetër në veprat poetike dhe shkencore të Gëtes, nga e cila ai u josh shumë. Shtajneri u ndikua thellë nga Franc Brentano dhe Vilhelm Dilti.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mundësia e një bashkimi të shkencës me shpirtin[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Marrëdhëniet me shkencat natyrore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Marrëdhëniet me fenë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qëllimet e diturisë njerëzore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • [1] (Steiners Gesamtausgabe)
  • [2] (Steiners Gesamtausgabe)
  • [3] (Gesamtausgabe in TIF [.rar], DOC oder PDF)
  • [4] (Steiners “Unveröffentlichte Vorträge”)

Kritika mbi diturinë njerëzore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përkrahës të diturisë njerëzore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]