Dojo

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një dojo ku mësohet kendo në Tokio

Dojo (Japonisht 道場) është një sallë ose vend për mësim gjithëpërfshirës ose meditim. Kjo është tradicionalisht në fushën e arteve marciale, por është parë gjithnjë e më shumë në fusha të tjera, të tilla si meditimi dhe zhvillimi i softverit.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fjala dōjō e ka origjinën nga Budizmi. Fillimisht, dōjō ishin shtesë për tempujt dhe ishin vende formimi formale për ndonjë prej arteve japoneze që mbaronin me "-dō", nga Tao kinez (ose Dao), që do të thotë "rrugë" ose "shteg". Ndonjëherë sallat e meditimit ku budistët Zen praktikojnë meditimin zazen quheshin dōjō. Termi alternativ zendō është më specifik dhe më i përdorur. Grupet evropiane Sōtō Zen të lidhura me Shoqatën Ndërkombëtare të Zenit preferojnë të përdorin dōjō në vend të zendo për të përshkruar sallat e tyre të meditimit siç bëri mjeshtri i tyre themelues, Taisen Deshimaru.

Japoni, çdo objekt për stërvitje fizike, përfshirë mundjen profesionale, mund të quhet dōjō.[1]botën perëndimore, termi dōjō (kur lidhet me aktivitetin fizik) përdoret ekskluzivisht për artet marciale japoneze si aikidō, xhudo, karate-dō, etj.[2]

Në artet marciale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një dōjō e duhur e arteve marciale japoneze konsiderohet e veçantë dhe kujdeset mirë nga përdoruesit e saj. Këpucët nuk vishen në dōjō. Në shumë stile është tradicionale të kryhet një pastrim ritual (sōji) i dōjō në fillim dhe / ose në fund të çdo seance trajnimi. Përveç përfitimeve të dukshme higjienike të pastrimit të rregullt, ai gjithashtu shërben për të përforcuar faktin që dōjō supozohet se mbështetet dhe menaxhohet nga trupi i studentëve (ose nga studentë të veçantë, p.sh., uchi-deshi), jo nga personeli udhëzues i shkollës. Ky qëndrim është humbur në shumë dōjō moderne që themelohen dhe drejtohen nga një grup i vogël njerëzish ose instruktorësh. Në fakt, nuk është e pazakontë që në shkollat ​​tradicionale (koryu), dōjō përdoret rrallë për trajnim fare, në vend që të rezervohet për raste më simbolike ose formale. Trajnimi aktual kryhet zakonisht jashtë ose në një zonë më pak zyrtare.

Shumë dōjō tradicionale ndjekin një model të përcaktuar me shomen ("përpara") dhe hyrje të ndryshme që përdoren bazuar në gradën e studentit dhe instruktorit të paraqitur saktësisht. Në mënyrë tipike studentët do të hyjnë në këndin e poshtëm të majtë të dōjō (në lidhje me shomen) me instruktorët në këndin e sipërm të djathtë. Shomen zakonisht përmban një faltore Shinto me një skulpturë, rregullim lulesh ose objekte të tjera. Termi kamiza do të thotë "vend nderi" dhe një term i lidhur me të, kamidana i referohet vetë faltores. Artefakte të tjera mund të shfaqen në të gjithë dōjō, të tilla si kanban që autorizon shkollën në një stil ose strategji, dhe sende të tilla si daulle taiko ose mburojë (Ō-yoroi). Vizitorët mund të kenë një vend të veçantë të rezervuar, në varësi të gradës dhe stacionit të tyre. Armët dhe mjetet e tjera të trajnimit normalisht do të gjenden në murin e pasmë.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Meaning of Dojo". Kendo Basics (në anglisht). Kendo for Life. Marrë më 30 nëntor 2013.
  2. ^ "Martial Arts". Japan Experience (në anglisht). Marrë më 13 nëntor 2012.