Dom Zef Ramaj

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Dom Zef Ramaj eshte i lindur ne Stubell (Viti-Kosove) me 13 janar 1882, kurse ka vdekur me 24 dhjetor 1914 ne Shkup. Kishte shkuar ne shkolle ne Prizren e me vone ne kolegjin Saverian ne Shkoder, kurse me 1905-1907 kishte studijuar teologjine katolike ne Universitetin e Innsbruck-ut te Austrise dhe kishte banuar ne kolegjin Canisianum te Innsbruck-ut. Dom Zef Ramaj ishte famullitar ne Shkup, dhe po ashtu mesues ne shkollen shqitpare prane kishes katolike ne Shkup, poashtu edhe mesues i gjuhes gjermane ne shkollen hekurudhore ne Shkup. Don Zef Ramaj kishte informuar vendet perendemore (sidomos Austro-Hungarine) per gjendjen e shqitpareve ne Maqedoni dhe Kosove gjate luftrave ballkanike, po ashtu edhe gazeten e perditshme "Allgemeiner Tiroler Anzeiger“ me 28 mars 1913, gazete nga e cila mori shkrimin edhe "Neue Freie Presse“ e Vjenes e nga kjo e mori Leo Freundlich keto informata e i publikoi ne librin "Albaniens Golgatha“. Dom Zef Ramaj kishte publikuar shkrime ne gazeta te atehereshme shqiptare, sikur "Elcija e Zemres Krishtit" ne Shkoder. Dom Zef Ramaj ka pagezuar Nene Terezen me 27 gusht 1910, nje dite pas lindjes se saj. Dom Zef Ramaj ka vdekur me 24 dhjetor 19014.

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Albert Ramaj: Dëshmitar kohe: dom Zef Ramaj (1882-1914), famullitar dhe mësues në Shkup = Zeitzeuge: Don Zef Ramaj (1882-1914), Pfarrer und Lehrer in Skopje, Albanisches Institut, St. Gallen 2014 (ISBN 978-3-9524201-2-6)