Jump to content

Zef Ramaj

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dom Zef Ramaj (Stubell, 13 janar 1882 - Shkup, 24 dhjetor 1914) ka qenë famullitar shqiptar.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

U lind në Stubëll të Vitisë më 1882. Kishte shkuar ne shkolle ne Prizren e me vone ne kolegjin Saverian ne Shkoder, kurse me 1905-1907 kishte studijuar teologjine katolike ne Universitetin e Innsbruck-ut te Austrise dhe kishte banuar ne kolegjin Canisianum te Innsbruck-ut. Dom Zef Ramaj ishte famullitar ne Shkup, dhe po ashtu mesues ne shkollen shqitpare prane kishes katolike ne Shkup, poashtu edhe mesues i gjuhes gjermane ne shkollen hekurudhore ne Shkup. Kishte informuar vendet perendemore (sidomos Austro-Hungarine) per gjendjen e shqitpareve ne Maqedoni dhe Kosove gjate luftrave ballkanike, po ashtu edhe gazeten e perditshme "Allgemeiner Tiroler Anzeiger“ me 28 mars 1913, gazete nga e cila mori shkrimin edhe "Neue Freie Presse“ e Vjenes e nga kjo e mori Leo Freundlich keto informata e i publikoi ne librin "Albaniens Golgatha“. Publikoi shkrime ne gazeta te atehereshme shqiptare, sikur "Elcija e Zemres Krishtit" ne Shkoder.

Ramaj ka pagezuar Nene Terezen me 27 gusht 1910, nje dite pas lindjes se saj. Ndërroi jetë me 24 dhjetor 19014.

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Albert Ramaj: Dëshmitar kohe: dom Zef Ramaj (1882-1914), famullitar dhe mësues në Shkup = Zeitzeuge: Don Zef Ramaj (1882-1914), Pfarrer und Lehrer in Skopje, Albanisches Institut, St. Gallen 2014 (ISBN 978-3-9524201-2-6)