Donika Rudi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Donika Rudi[1] është kompozitore shqiptare nga Kosova e muzikës elektroakustike dhe instrumentale. Ka studiuar kompozimin në Konservatorin e Muzikës në Gjenevë në dy drejtime: muzikë instrumentale në klasën e Nicolas Bolens, Éric Gaudibert, Michaël Jarrell dhe drejtimin e elektroakustikës me Rainer Boesch, Émile Ellberger, Eric Daubresse dhe Luis Naón. Te ky i fundit edhe specializoi në Conservatoire de Musique de Genève.

Ajo është udhëheqëse e “Qendrës së Muzikës Elektronike – NOISE” si dhe drejtor artistik i Festivalit Ndërkombëtar të Muzikës së Re ReMusica.

Kompozimet e saj janë interpretuar në Kosovë, Shqipëri, Francë, Zvicër, Itali, Bullgari, Belgjikë etj.

Disa nga kompozimet e rëndësishme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Teatër[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Sytë e gjyshes - (shkruar nga Arif Demolli), 2000 ;
 • Balet Kontemporan "Life in Slow Motion" premierë në Teatrin Kombëtar të Kosovës nga Trupa e Baletit të Kosovës me solistë Filibertt Tologo & Noemi Alberganti (balet në 7 skena, me koreografi të Filibertt Tologo, skenar të Doruntina Basha), 2007.

Muzikë kamertale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Kuartet harkor, "Sauts", 2002 ;
 • B, soprano, kontrabas, piano, fizarmonikë, 2003 ;
 • Move, mezzo-soprano, flaut, klarinetë, violinë, piano, 2006 ;
 • Le rire perdu, 3 klarinetë, 2007 ;
 • First Step, 4 perkusione, 2008
  • "Aura I" (vocalise), soprano, mezzo-soprano, klarinetë, 2 violina, 2 viola, 3 perkusione, 2009 ;
  • "Aura II" 1 solo violinë e amplifikuar, kor mikst (SATB), orkestër harkore, 1 piano, 1 perkusion dhe shirit manjetik (teksti : Robert Lax) 2010 ;
 • "9" trombon i amplifikuar dhe shirit manjetik, 2010.

Korale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Epitaf (teksti Eqrem Basha), kor i përzier, 2003 ;
 • Why ?, 12 soprano, 12 alto, 2006.

Piano[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • In the rain..., 2010.

Elektroakustike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Colors (inspiruar nga Joan Miró), cello, 2004 ;
 • Image (teksti nga Eqrem Basha), flute, 2005 ;
 • Naissance, 2006 ;
 • Kabatronic, viola, 2007 ;
 • Au-delà du rêve, kor i përzier, soprano okarina, 2008 ;
 • Defiance, 2009 ;
 • Grumble, 2009 ;
 • Disturbia, 2009 ;
 • Autumn, viola, 2009 ;
 • Sophie's world, 2010 ;
 • Nuit Bleue (inspiruar nga Frederic Chopin), prelude in e-mol, 2010 ;

Multimedia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

The Red Room, animacion (video projeksion nga Shpend Gashi), 2006

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Donika Rudi | Classical Composers Database