Dosëza

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Dosëza
Gryllotalpa brachyptera, Victoria, Australi
Klasifikimi shkencor
Mbretëria: Animalia
Filumi: Arthropoda
Klasa: Insecta
Rendi: Orthoptera
Nënrendi: Ensifera
Mbifamilja: Grylloidea
Familja: Gryllotalpidae
Saussure, 1870
shpërndarja Gryllotalpidae
shpërndarja Gryllotalpidae
Klasa

Gryllotalpa
Neocurtilla
Scapteriscus

Dosëzaështë një insekt që bën pjesë në grupin Ortotteri, në familjen Grillotalpidi ku si përfaqësues kryesor është Gryllotalpa gryllotalpa. Është e përhapur në të gjithë Evropën përfshirë dhe ishujt britanikë, në Afrikën veriore dhe në Azinë perëndimore; është futur dhe në Shtet e Bashkuara. Është një insekt që kalon pjesën më të madhe të jetës nëntokë, përfshirë dhe periudhën e letargjisë dimërore. Gërmon galeri të gjata dhe të ngushta shumë afër sipërfaqes së tokës ; mund të gërmojë deri 6 m në natë.

Përshkrimi fizik[redakto | redakto tekstin burimor]

Gjatësia
2,5–5 cm
Numri i këmbëve
3 palë
Riprodhimi
Ndryshon sipas vendit ku jeton
Numri i vezëve
100-300
Periudha e ngrohjes së vezëve
Rreth 3 javë
Faza larvore
1,5-2 vjet
Dieta kryesore
Pjesën më të madhe e zënë rrënjët dhe gjethet e bimëve, por ha dhe insekte të tjerë dhe krimba
Jeta mesatare
E panjohur

Në pamje të parë vihet re trupi i cili është i mbuluar me qime te shkurtra dhe të imta të cilat kanë një funksion mbrojtës. Ato bëjnë të mundur mbajtjen e grimcave të tokës që të mos hyjnë në trupin e saj kur dosëza është brenda galerive. Gjithashtu vihen re krahët, të cilët janë të pranish tek të rriturit në dy palë, të parmë dhe të pasëm. Kur nuk fluturojnë, i përkulin krahët mbi kurriz duke mbajtur ngjitur me trupin, duke marrë një formë të lëmuar ideale kur është në gërmim të galerive. Antenat janë shumë të ndjeshme dhe kanë rolin e nuhatjes, prekjes dhe të ndigjuarit. Goja është e përbërë nga nofullat e fuqishme që presin dhe përtypin rrënjët dhe kërcejtë e bimëve ; dosëza e mbledh këtë ushqim duke gërmuar. Këmbët vihen re pala e parë e tyre të cilat janë të mëdha, muskuloze dhe të pajisura me borde të mprehtë që mundësojnë prerjen e rrënjëve që dosëza takon gjatë gërmimit. Pëllëmba ka formën e një palle.

Në Natyrë[redakto | redakto tekstin burimor]

Sjellja[redakto | redakto tekstin burimor]

Ushqimi dhe gjuetia[redakto | redakto tekstin burimor]

Shtimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Ruajtja[redakto | redakto tekstin burimor]

Klasifikimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Enciklopedia "Il fantastico mondo degli animali" ©IMP BV/IMP Srl